Explozie de bucurie: premieră la volei! C.S.M. Lugoj – Știința Bacău = 3 : 2 (17:25, 30:28, 19:25, 25:22, 15:6)

Satisfacție comună

4 martie, Lugoj, Sala Sporturilor

C.S.M. Lugoj: Ionela Canea, Krista De Geest, Gabriela Bălae, Ramona Rus, Lorena Ciocian, Adriana Rotaru, Alexandra Warren, Natalia Preda, Daiana Roman, Alexandra Panțiru, Noemi Csillag, Rossana Nistor, Arina Ivașcu, Denisa Jucu.

Antrenori: Valerijan Luka – principal, Ugljesa Segrt – secund, Vasile Canea – prep.fizic

Știința Bacău  :  Ivana Zburova, Georgiana Faleș, Nikoleta Perović, Ana Otašević, Sabina Moisa, Denisa Rogojinaru, Irina Radu, Crina Bălțatu, Cristina Cazacu, Mihaela Albu, Nicoleta Manu, Lorena Šipić,  Iuliana Matache, Loredana Filipaș, Andreea Fiterău.

Antrenori: Florin Grapă – principal, Aurel Cazacu – secund, Rareş Puni – secund

Satisfacție comună

Pentru cei ce iubesc sportul la fileu a fost un regal de volei. Pentru cei neutri, un spectacol de calitate cu deznodământ greu de ghicit, totuși spectacol. Pentru cei implicați sufletește, de o parte sau alta, o furtună ce a biciuit din toate părțile, cu soare și nori deopotrivă. Un meci pe care n-am să încerc a-l povesti, fiindcă aproape fiecare punct a fost la rândul său o poveste. Două ore și jumătate de luptă la tensiune maximă, pentru a ține cârma fiecărui set sau a reveni spectaculos la conducere. Cu mingi și decizii controversate în câteva rânduri, din fericire cu greșeli de apreciere ale arbitrilor care nu au influențat rezultatul final. Cu o echipă moldavă campioană trei și patru ani în urmă în care primele douăsprezece nume din distribuție sunt actuale sau foste componente ale naționalelor României, Slovaciei, Muntenegrului și Croației, iar trio-ul de pe banca tehnică de asemenea. Condus de cel mai titrat tehnician român la această oră, profesorul Florin Grapă. Echipă cu pretenții sosită în Banat pe locul patru și dorind să mențină distanța de trei puncte care o separa de locul cinci, Dinamo București. Din postură de favorită a meciului, mai ales având în vedere faptul că, dintre toate numele mai mari sau mai mici ale voleiului din România, gruparea băcăuană era singura pe care Lugojul n-o învinsese vreodată, deși a fost în două rânduri foarte aproape s-o facă în ultimii ani.

Forța unui blocaj perfect

Fără o mare presiune, dar cu dorința de a face un meci bun contra unui adversar de calibru și în fața unei săli excepționale, care a susținut echipa în picioare în momentele de grație, sportivele lugojene au evoluat la nivelul maxim al posibilităților lor, riscând multe execuții pentru a pune în dificultate oaspetele și greșind extrem de puțin. În plus, chiar dacă nu se cuvine a face remarcări individuale după un asemenea joc, să spunem că un aport decisiv la oprirea adversarilor și bombardamentul din terenul băcăuan l-a avut americanca Krista DeGeest, la cel mai bun meci al său de când se află în România, tocmai împotriva echipei care a renunțat la ea înaintea începerii campionatului. Alături de un sextet în care determinarea și inteligența tactică au fost elemente hotărîtoare, ce le-au lăsat pe fostele campioane adesea fără replică. Iar una din găselnițele tehnicianului Valerijan Luka s-a dovedit a fi asul din mânecă (scurtă, ce-i drept, pentru că opțiunile nu sunt multe), factorul ce a schimbat soarta jocului ce mergea spre o înfrângere cu 1 : 3, cu toate că lugojencele reveniseră formidabil după ce au salvat câteva mingi de 0 : 2 la seturi, egalând la 1 : 1 după un incredibil 30 : 28 în partea a doua a întâlnirii ! Mutarea care a destabilizat angrenajul Bacăului a fost trecerea Ionelei Canea pe postul de universal în locul americancei Warren și apariția pe centru, în seturile patru și cinci, a junioarei Daiana Roman, autoarea unor puncte de mare importanță, atât la blocaj, cât și în atac.

Bucuria reușitei

Cu alte cuvinte, un meci de povestit celor ce l-au ratat, el făcând parte din categoria superbelor victorii pe care Lugojul le-a obținut în anii trecuți cu CSM București, Dinamo, Blaj, Botoșani în momente de mare miză, sau, în trecut, în anii 90,  în fața Craiovei, RATB, Clujului, Piteștiului și aceluiași Dinamo. Momente de istorie a voleiului pe care frumoasele colective ale Lugojului le-au adus susținătorilor acestui sport, după o muncă grea, dar frumoasă. Așa a fost și în week-end. Cu gândul la meciul direct, decisiv pentru un eventual loc șase la final de retur, cel ce se joacă miercuri, 8 martie la Tg.Mureș, Ionela Canea și colegele sale și-au dat drumul la joc, evoluând dezinvolt, dezînhibat în compania unei echipe impresionante ca talie și palmares, câștigând treptat încredere și elan odată cu propriile reușite. Care s-au înmulțit și impulsionat parcă permanent, finalul fiind unul euforic, cu oaspetele depășite la toate capitolele. Setul cinci, decisiv, s-a jucat într-o atmosferă încinsă și sub o presiune care a determinat Bacăul să cedeze fără șansă, la șase, un scor rar întâlnit la acest nivel. Felicitări sportivelor și antrenorilor, respect susținătorilor care au populat din nou aproape la maxim Sala Sporturilor și au purtat echipa spre un succes în premieră!

Aici scrie… istorie!

După ce, la ora la care vor apărea aceste rânduri, lugojencele au susținut jocul care le va fixa în mare măsură poziția în clasament înaintea minicampionatului de zece etape ce va urma, vă puteți reîntâlni cu voleibalistele noastre vineri, 10 martie de la orele 18,30, atunci când în Sala Sporturilor vor evolua în compania formației C.S.U Galați. Desigur, vă așteptăm alături de noi pentru a sărbători cu o victorie realizabilă un parcurs remarcabil al echipei Clubului Sportiv Municipal Lugoj, în cel de al șaptelea an consecutiv pe prima scenă a voleiului.

Rezultatele etapei a XIX-a:
CSM Lugoj – Știința Bacău = 3 : 2 (17:25, 30:28, 19:25, 25:22, 15:6)
SCM U. Craiova – ACS Penicilina Iași = 0 : 3 (16:25, 19:25,14:25)
CV Unic Piatra Neamț – CSU Galați = 3 : 0 (25:12, 25:15, 25:21)
CS Volei Alba-Blaj – Medicina Tîrgu Mureș = 3 : 1 (25:17, 25:13, 22:25, 25:14)
CSM București – CSM Târgoviște =  3 : 1 (25:13, 25:17, 22:25, 25:13)
Dinamo București  SCM Pitești = 3 : 0 (25:16, 25:14, 25:12)

Clasament după nouăsprezece etape:

 1. CS Volei Alba-Blaj   57 p
 2. C.S.M. București 50 p
 3. C.S.M. Târgoviște 47 p
 4. Știința C.S.U. Bacău 39 p
 5. Dinamo București 38 p
 6. C.V. Unic Piatra Neamț 29 p (35:35)
 7. A.C.S. Penicilina Iași 26 p (31:37)
 8. C.S.M. Lugoj   26 p   (33:42)
 9. C.S.U. Medicina Tg. Mureș 23 p (27:39)
 10. S.C.M. Pitești 17 p   (21:47)
 11. C.S.U. Galați 5 p
 12. S.C.M. Univ. Craiova 3 p

Etapa  a  XXII – a  (11.03.2017)
SCM U. Craiova – Medicina Tîrgu Mureș
Dinamo București  –  ACS Penicilina Iași
SCM Pitești – Știința Bacău
CV Unic Piatra Neamț – CSM București
CSM Lugoj – CSU Galați  ( VINERI, 10 martie, orele 18,30)
CS Volei Alba-Blaj – CSM Târgoviște (13.03., orele 17.00, direct Digi Sport)

Desfășurarea tuturor meciurile poate fi urmărită în timp real pe site-ul FRV accesând LIVESCORE Campionatul Național Divizia A 1 feminin.

Dan H. BRUDIU

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.