Examenul auto se modifică. Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ultimele modificări legislative anunțate de Guvern determină o înăsprire a condițiilor de obținere a permisului de conducere.

OUG 41/2016, care conține prevederi menite să simplifice procedurile administrative existente, modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată.

Examenul auto se va desfășura după noi reguli, începând din 2017: proba teoretică va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio și video. Măsurile au fost luate de Guvern pentru a reduce riscurile de corupție în obținerea permisului auto.

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu următorul cuprins:

„(9-1) Pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice.

(9-2) Prin excepție de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obținere a permisului de conducere.

(9-4) Procedura și condițiile tehnice în care se realizează și stochează înregistrările prevăzute la alin. (9-1), precum și măsurile pentru protejarea acestora și a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condițiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

Prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată intră în vigoare în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență 41.

Totodată, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie atașat dosarului de înscriere la școala de șoferi, va fi eliberat de polițiști fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetățenii erau nevoiți să facă un drum în plus la oficiul poștal. De altfel, scutirea de taxa extrajudiciară de timbru la eliberarea cazierului judiciar se regăsește acum în Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, document modificat în acest sens prin OUG nr. 41/2016.

Noi prevederi ale Legii 117/1999 arată că sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru mai multe proceduri, printre care examinarea, în vederea obținerii permisului de conducere auto, a următoarelor categorii de persoane:

* persoanele cu handicap fizic, pentru obținerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B și B1, adaptate infirmității lor;

* membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditați în România, pe bază de reciprocitate.”

AL PRESS

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Toate drepturile rezervate AL LUGOJPRESS 2024 | Actualitatea Online