
Remus V. GIORGIONI
La Lugoj, tradiția aniversării Statului Israel („o zi de simpatie pentru evrei”) a început în anul 1998, la 50 de ani de la înființarea lui, în cadrul Bisericii Baptiste Harul. Tradiție continuată în ani, în prezența unei delegații, conduse de dl Ivan Bloch, președintele comunității locale.
După un timp, ideea/acțiunea a fost preluată de Biserica Vestea Bună, care a avut în anul 1916 și un delegat din Israel. Statul Israel – aflat până atunci sub mandat britanic – și-a declarat independența în noaptea de 14/15 mai 1948, prin inițiativa lui Ben Gurion, cel dintâi prim-ministru (așadar, anul acesta tocmai a împlinit vârsta perfectă de 77 de ani. Zicem perfectă, fiindcă se cunoaște de toată lumea că șapte este cifra desăvârșirii: numărul Domnului; pe când 6(66), numărul omului. La Lugoj, cea mai recentă din aceste aniversări s-a petrecut la Biserica „Vestea Bună”, în după-masa zilei de 5 mai, printr-un grup de evrei mesianici din comunitatea Oradea, prezenți acolo, alături de membrii bisericii și pastorul ei, Ionel Tuțac.
Cu acest prilej, în fața bisericii, pe un stand așezat dinaintea amvonului, au fost așezate mai multe exponate specifice, valoroase: un șofar, o menora – candelabrul cu 7 brațe care era prezent în faimosul Templu al lui Solomon; o replică de chivot, sulul Cărții sfinte – mai multe exemplare rare de Biblii: în ebraică, ebraică-engleză, ebraică-greacă, ebraică-română. S-a intonat imnul țării, iar la intrare a fost arborat steagul statului Israel. A luat cuvântul dl David Nagy, fost rabin, actualmente președintele Comunității Evreilor Mesianici din România și Republica Moldova, care a intrat în slujbă începând cu anul 2015. (În tradiție apostolică – având în vedere că toți cei 12 apostoli ai Mântuitorului au fost evrei – Dumnealui este socotit Shaliach = apostol, particulă care se adaugă la nume).
* * *
Dar pentru cititorul curios, care nu cunoaște sintagma, e necesar să explicăm că evreii mesianici sunt aceia dintre evrei care L-au primit pe Isus Christos ca Mesia. Ei nu sunt nici evrei mozaici, dar nu se declară nici creștini. Însă aici este necesară o clarificare din partea noastră, care am fost abonați ani de zile la cele două reviste ale lor, traduse în românește: „Știri din Israel” și „Strigătul de la miezul nopții”. După cum înțelegem noi, teologia evreilor mesianici este identică – sau foarte apropiată de cea a creștinilor evanghelici. Dar, spre a nu se dezice de ascensiunea și de tradiția evreiască, ei își păstrează o ținută specifică și niște obiceiuri evreiești: kippa, de pus pe cap, ștergarul de rugăciune care se așază ca o eșarfă pe lângă gât; sau filacteriile, un alt element specific evreiesc.
(Observați în poză: unul dintre oaspeți încearcă „șofarul”, trâmbița tradițional-evreiască, cea care se folosea la adunarea poporului sau când armata pornea la atac. Construită din corn de berbec, scoate un sunet cu totul deosebit față de trompeta metalică.)
În țara noastră, Comunitatea Evreilor Mesianici a fost inițiată în anul 1999, la Oradea, printr-o congregație locală, care a devenit mondială. Prima sinagogă mesianică din Oradea s-a fondat după Cel de-Al Doilea Război Mondial, pe o stradă care aparținea de ghetoul evreiesc. În prezent, avem comunități ale evreilor mesianici în România și Moldova, dar și în alte părți (revistele de care spuneam sunt editate de comunitatea din Elveția). Ei se declară deschiși la colaborare, atât cu evreii mozaici, cât și cu comunitățile creștine tradiționale. Pe lângă evrei nativi, sunt primiți în comunitățile mesianice și credincioși de alte etnii: încă din antichitate existau „prozeliți”, cei care treceau la iudaism dintre alte popoare. Evreii mesianici urmăresc restaurarea crezului originar, de pe vremea primilor apostoli – și mai cu seamă Sfântul Apostol Pavel. Așadar, ei sunt singurii evrei care cred în Iisus Hristos, pe care îl numesc evreiește: Yeshua HaMashiach. Tot la Oradea s-a înființat și prima expoziție permanentă într-un muzeu al evreilor mesianici. Comunitatea evreilor mesianici folosește Sfintele scripturi ebraice (Kitvey HaKodesh), la care se adaugă și cele aramaice, în forma lor originară.
Revenind acum la oile noastre – manifestarea din 5 mai de la Lugoj – în fotografii se poate vedea toată delegația de la Oradea: cei doi bărbați care au ieșit în față, dar și alți câțiva, așezați în primul rând de bănci din fața amvonului, alături de pastorul bisericii locale.
Deși localul de închinare folosit de evreii mesianici este tot o biserică (grecește, ekklesia), ei continuă să o numească sinagogă. Menționăm că, după dărâmarea Templului, la întoarcerea din exilul babilonian, toată populația evreiască, pe tot întinsul globului, s-a întrunit în adunări locale, numite sinagogi.
În sinagogă a predicat creștinismul și Sfântul Apostol Pavel, cel de-al 13-lea apostol – supranumit Apostolul Neamurilor (pe care ei îl numesc Shaul ha shaliach).
La toată slujba din după-masa zilei de 5 mai, a participat și fiica astronautului James Irwin – JOY – care l-a însoțit apoi pe pastorul Ionel Tuțac la simpozionul de la București, din Palatul Parlamentului. (În completare, menționăm că fotografia cu Dumitru Prunariu, publicată în articolul din numărul trecut, a fost făcută tot cu acest prilej.)
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns