Evenimente culturale, fără sprijinul administrației locale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dacă s-au înmulțit evenimentele culturale din orașul nostru, asta se datorează faptului că, pe lângă proiectele finanțate de primărie și câștigate preferențial de asociații din Timișoara, cele tradiționale continuă într-un ritm și mai alert.

Aveți un exemplu chiar la începutul acestei pagini (este vorba de pagina 6 din Ziarul Actualitatea, varianta print).

Dl Ion Teca, un împătimit iubitor de cultură, a reușit să adune în jurul său parteneri care fac cinste orașului: Protopopiatul Ortodox Lugoj, Biblioteca Municipală Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, Editura „Castrum de Tymes” și Societatea Literar Artistică „Tibiscus”, din Uzdin, Serbia.

Nu mai amintesc de concertele pe care Vasile Gondoci le realizează de unul singur la Casa Bredicenilor din Lugoj, cu celebrități din lumea muzicii.

Nu mai amintesc nici de dna Terezia Berghe, care prin Asociația Mariam-Med continuă proiectul de promovare culturală și turistică a Lugojului și Banatului.

Nu mai amintesc nici de ceilalți oameni de cultură care, pe cont propriu și prin eforturi financiare personale, reușesc să devină adevărați ambasadori culturali ai Lugojului.

Mă voi referi însă aici la un eveniment care a avut loc sâmbătă, 4 iunie 2022, la Casa Oniga. Este vorba de o continuare, într-un alt format și fără sprijinul finaciar al Primăriei Lugoj, a Taberei de literatură de la Româneşti, care în 2020 s-a mutat la Fârdea-Surduc, iar în 2021 – mai aproape de casă, în Dealul Viilor, la Pensiunea Lois.

Acum, prin inițiativa dlui Ion Oprișor, președintele cenaclului „Anotimpuri”, și prin generozitatea dlui Gheorghe Oniga, evenimentul a ajuns chiar acasă.

Și au venit aici, și au citit din creațiile lor, și s-au bucurat apoi de bunătățile oferite de noua gazdă: Maria Nițu, din Timișoara, Radu Cernătescu și Costel Simedrea, din Reșița, Ionel Bota și Cristina Zainea, din Oravița, George Schinteie, din Remetea-Luncă, Simion Dănilă, din Belinț, Nicolae Silade, Remus V. Giorgioni, Cristian Ghinea, Henrieta Szabo și Vasile Gondoci, din Lugoj.

Evenimentul desfășurat pe terasa și în grădinile Oniga ne-a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că încep să reapară noii mecena și că se pot organiza evenimente culturale și fără sprijinul financiar al administrației locale.

Și, aș adăuga, mult mai ample și mult mai benefice, cu un impact mult mai mare la nivel local, național și chiar internațional.

Prin urmare, anunțăm cu bucurie că și revista noastră, Actualitatea literară, va continua să apară, iar asta datorită generozității unor oameni de afaceri, unor oameni cu suflet mare, care știu să prețuiască artele, literatura și cultura.

Sunt oameni care au înțeles că revista Actualitatea literară nu este un proiect care trebuie supus anual evaluării unei comisii alcătuită din persoane din afara culturii, din afara orașului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.