Euro rămâne la trei bani de pragul de 5 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În ciuda nivelului oscilant al aversiunii față de risc existent pe marile piețe, urmare a conflictului dintre Israel și Iran, leul a reușit să rămână „cea mai stabilă monedă” din regiune.

Față de săptămâna precedentă, când a fost atins minimul ultimei luni și jumătate de 4,9678 lei, cursul euro s-a instalat în perioada analizată peste pragul de 4,97 lei. Lunea aceasta, media a fost stabilită la 4,9758 lei, în a patra ședință consecutivă în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul anului un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”. Această valoare este apropiată de media anuală de 5 lei/euro estimată pentru 2024 în ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Vinerea trecută, în cursul dimineții, euro a scăzut la 1,0610 dolari, după riposta de mică amplitudine a Israelului la atacul cu rachete și drone al Iranului. A urmat o revenire a apetitului pentru risc, iar declarațiile făcute de mai mulți oficiali ai conducerii BCE conform cărora este necesară reducerea în iunie cu jumătate de punct procentual a ratelor de referință în urma scăderii inflaţiei, au ridicat euro la începutul acestei săptămâni, la 1,0644 – 1,0671 dolari. Media dolarului a fost stabilită la 4,6712 lei, după ce marțea trecută a atins un maxim de 4,6818 lei, maxim al ultimelor aproape șase luni.

Francul elvețian, considerat drept un „activ sigur”, s-a apreciat față de euro, iar cursul a crescut vinerea trecută la 5,1404 lei, pentru ca lunea aceasta să scadă la 5,1247 lei, odată cu reducerea aversiunii față de risc.

Pariurile puse pe întârzierea de către Banca Angliei a momentului primei tăieri a ratei de referință, în ciuda faptului că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă, au afectat performanța lirei sterline iar cursul a coborât lunea aceasta la 5,7677 lei, minim care nu a mai fost atins de la începutul anului.

Prețul gramului de aur a scăzut lunea aceasta la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Evoluția apreciativă a metalelor prețioase este pusă pe seama tensiunilor geopolitice și militare la nivel mondial (războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, criza dintre China și Taiwan), dar și pe scăderea șanselor unei aterizări economice ușoare a economiei americane, în cazul în care Rezerva Federală se concentrează pe inflație și menține dobânda la valori ridicate pentru mai mult timp.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut lunea aceasta la 64.545 – 66.511 dolari. Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.