Euro poate încheia anul sub 4,95 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Raportul euro/leu a avut un parcurs stabil, cursul mișcându-se într-un culoar de circa doi bani. Piața nu a fost influențată de faptul că României i s-a refuzat intrarea în spațiul Schengen. Săptămâna aceasta monedele se vor mișca în funcție de deciziile de politică monetară ale marile bănci centrale și de nivelul apetitului pentru risc.

Se continuă astfel tendința conturată la începutul anului, când media a fost de 4,9474 lei. La aprecierea leului contribuie, într-o anumită măsură, și plasamentele în titluri de stat ale străinilor, care măresc astfel oferta de valută. Pe de altă parte, Finanțele au o mare „foame” de împrumuturi, în cursul acestei săptămâni fiind programate patru licitații cu diverse scadențe, care au o valoare de 460 milioane lei fiecare.

În regiune, cea mai bună evoluție o are coroana cehă, care s-a apreciat de la începutul anului cu aproape 2,5%, în timp ce zlotul polonez a pierdut circa 2,1%. Cea mai slabă evoluție o are forintul maghiar, care s-a depreciat cu aproape 12%, datorată recomandării făcute de Comisia Europeană de a bloca în continuare sumele din fondurile europene care ar reveni Ungariei, fiindcă aceasta nu a pus în aplicare suficiente reforme pentru a îmbunătăţi lupta anticorupţie.

Cursul euro a scăzut la începutul perioadei la 4,9126 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, pentru a crește la finalul ei la 4,9286 lei, când transferurile s-au realizat în culoarul 4,92 – 4,934 lei, cu închiderea la 4,93 lei.

Evoluția cursului este influențată de uriașul deficit de cont curent, adâncit de apetitul românilor pentru produsele din import, dar și deciziile de politică economică și fiscală. Nivelul apetitului pentru risc din piețele internaționale, „reglat” de deciziile Fed, și tensiunile geo-politice din regiune, sunt printre principalii factori de risc externi.

Tendința de scădere a indicilor ROBOR continua și lunea aceasta, fiind atins minimul ultimelor aproape cinci luni. Ea a început luna trecută, după decizia Consiliului Concurenței de a efectua un control la cele 10 bănci comerciale ale căror cotații fac parte din „coșul” folosit de BNR pentru a calcula zilnic indicii.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,70 la 7,66%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,91 la 7,88%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat de la 8,16 la 8,13%.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei între 1,0443 și 1,0588 dolari, cele de lunea aceasta fluctuând între 1,0507 și 1,0575 dolari, iar cursul monedei americane s-a mișcat între 4,6615 și 4,6852 lei, cel de la finalul intervalului fiind stabilit la 4,6664 lei. Investitorii așteaptă săptămâna aceasta deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale americane, ale BCE și ale Băncii Angliei.

Media monedei elvețiene a crescut lunea aceasta la 5,0039 lei iar cea a lirei sterline la 5,7329 lei.

Prețul gramului de aur a coborât ușor la sfârșitul perioadei la 268,7830 lei, efect al scăderii metalului galben la 1.786 – 1.795 dolari/uncie, după ce săptămâna trecută acesta a depășit pragul de 1.800 dolari/uncie.

Criptomonedele aveau lunea aceasta o evoluție stabilă. Bitcoin fluctua între 16.882 și 17.096 dolari iar ether se tranzacționa în culoarul 1.242 – 1.264 dolari.

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.