Euro, la minimul ultimei luni și jumătate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată, leul a avut o evoluție apreciativă față de euro, fără a se observa intervenții ale băncii centrale.

BNR atrage însă atenția, în Raportul privind Stabilitatea Financiară, publicat la începutul săptămânii trecute, asupra faptului că pieţele financiare locale ar putea traversa o perioadă tensionată în intervalul următor, dat fiind presiunile în creştere asupra deficitului public determinate de efortul bugetar necesar susţinerii economiei, precum şi a temerilor investitorilor privind capacitatea de gestionare a datoriei publice şi de redresare a economiei după încheierea crizei medicale.

După atingerea în 14 iulie a recordului de 4,9283 lei/euro, următoarele opt ședințe au fost pozitive pentru leu. La finalul perioadei, media a fost stabilită la 4,9208 lei, minim al ultimei luni și jumătate, tranzacțiile realizându-se în culoarul 4,919 – 4,924 lei.

Creșterea inflației anualizate din Statele Unite, în perioada iulie 2020/iulie 2021, la 5,4% a apreciat dolarul până la un minim al ultimelor patru luni de 1,1751 unități/euro.

Luni, tranzacțiile se realizau pe piețele internaționale între 1,1764 și 1,1801 dolari, în așteptarea declarațiilor de la finalul ședinței Fed care se va desfășura marți și miercuri. Pe piețele internaționale au apărut zvonuri conform cărora Rezerva Federală americană ar urma să recurgă la o politică monetară mult mai agresivă, prin majorarea dobânzilor.

Moneda elvețiană s-a stabilizat în apropierea pragului de 1,08 franci/euro, iar media ei a fluctuat între 4,5374 și 4,5497 lei, cursul de lunea aceasta fiind stabilit la 4,5451 lei.

Media lirei sterline a scăzut la începutul perioadei la 5,7006 lei, chiar în „Ziua deschiderii”, cum a fost numit de premierul britanic momentul ridicării ultimelor restricții sanitare. Reducerea numărului de noi cazuri de infectare cu Covid 19 din Marea Britanie au făcut ca media să urce la finalul perioadei la 5,7543 lei.

Prețul gramului de aur a fluctuat între 241,2278 și 243,8542 lei, cel de lunea aceasta fiind calculat de BNR la 242,5619 lei, urmare a stabilizării unciei pe piețele specializate la 1.805 – 1.811 dolari.

În lipsa unei noi operațiuni depo realizată de banca centrală, dobânzile interbancare au cunoscut ușoare modificări la sfârșitul intervalului, după o săptămână stabilă.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut de la 1,50 la 1,51%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 1,65% iar cel la 12 luni a alunecat de la 1,76 la 1,75%.

Afirmațiile lui Elon Musk care a susținut că SpaceX, compania sa spațială, deține bitcoin, la care s-a adăugat cea conform căreia Tesla ar putea accepta din nou criptomonedele drept mijloc de plată, au susținut o creștere a prețurilor.

La acestea s-a adăugat și intenția Amazon de a utiliza tehnologiile blockchain și de a permite achizițiile făcute cu monede digitale.

Bitcoin a profitat de înmulțirea cumpărătorilor și a sărit la începutul acestei săptămâni pe piețele asiatice până la 39.681 dolari, maxim care nu a mai fost atins de la mijlocul lunii iunie, după scăderea de la începutul săptămânii trecute la un minim de 29.400 dolari.

La rândul său, ether a sărit la aproape 2.400 dolari, după ce a atins marțea trecută un minim de aproape 1.700 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 19 – 26 iulie 2021)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.