Euro gravitează în jurul lui 4,52 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Perioada analizată a fost una calmă din punctul de vedere al raportului euro/leu. Mult mai agitată a fost evoluția dolarului american, influențată de parcursul acestuia pe piețele internaționale.

Euro s-a menținut șapte ședințe consecutive în jurul pragului de 4,52 lei, cursul lui fluctuând până la finalul intervalului analizat între 4,5157 și 4,5217 lei. La sfârșitul perioadei media a fost stabilită la 4,5115 lei, tranzacțiile fiind realizate pe o piață calmă între 4,51 și 4,521 lei, în condițiile în care aversiunea față de risc se redusese.

Media dolarului american a crescut, la jumătatea perioadei, la 4,3066 lei, care a reprezentat maximul ultimelor opt săptămâni. Finalul intervalului a fost favorabil leului iar moneda americană a scăzut la 4,2595 lei, cotațiile din piața valutară fluctuând între 4,259 și 4,278 lei.

Moneda elvețiană s-a instalat de circa patru săptămâni sub pragul de 1,07 franci/euro, semn că investitorii caută refugii pentru următoarele luni, când zona euro ar putea suferi noi schimbări politice majore. În perioada analizată cotațiile de pe piețele internaționale au fluctuat între 1,063 și 1,067 franci/euro iar cursul din cea locală s-a mișcat între 4,2324, minimul ultimelor două săptămâni, și 4,2519 lei.

Abrogarea OUG 13 a calmat spiritele din mediul politic local. Acum rămâne de văzut cum va guverna coaliția PSD-ALDE din punct de vedere economic și dacă vor apare derapaje majore ale deficitului bugetar, după ce Comisia Europeană a atras atenția că acesta ar putea depăși pragul de 3%.

Evoluția leului va fi influențată în principal de rezultatele alegerilor parlamentare sau prezidențiale din această primăvară care se vor desfășura în Franța și Olanda, pe care euroscepticii au șanse importante să le câștige. De exemplu, Marine Le Pen a promis că în cazul care va deveni președinta Franței va organiza un referendum care să conducă la ieșirea din Uniunea Europeană, implicit din zona euro.

Perechea euro/dolar a scăzut la jumătatea perioadei până la 1,0494 dolari, nivel minim al ultimelor șapte săptămâni, și a încheiat-o la 1,0552 – 1,0592 dolari.

Investitorii erau prudenți ei așteptând discursul despre “Starea Națiunii” pe care urma să îl țină președintele Donald Trump.

(Analiza cuprinde perioada 21 – 27 februarie​ 2017)

Radu GEORGESCU

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.