Euro a trecut de 4,53 lei

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Temerile legate de faptul că guvernul coaliției PSD-ALDE nu va reuși să țină în frâu deficitul bugetar, în condițiile în care încasările din ianuarie au fost mai mici decât cele prognozate, dar și spectrul unei împărțiri a Uniunii Europene în țări de prima și a doua mână, au pus presiune pe leu, care s-a depreciat față de principalele valute.

Euro testa de circa două săptămâni pragul de 4,53 lei, astfel că media a crescut la 4,5328 lei, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie.

Ultima ședință a intervalului a adus o medie de 4,5323 lei, tranzacțiile realizându-se între 4,528 și 4,535 lei.

Comisia Europeană a estimat pentru acest an o creștere a deficitului bugetar al României peste limita de 3%, urmare a creșterilor salariale dar și crearea posibilității aleșilor locali, prin OUG 9,  să depășească fără griji sumele bugetate, ceea ce lasă din nou loc abuzurilor și furturilor din banii comunităților. În același timp, datorită scăderii încasărilor, investitorii privesc cu mai multă atenție evoluțiile economiei locale, ceea ce se va reflecta în menținerea euro, în următoarele luni, peste pragul de 4,5 lei.

Pe de altă parte, factorii externi vor crea presiune asupra cursului. În prim plan se află Rezerva Federală americană care este așteptată să majoreze, pentru a treia oară din 2008, an în care a început criza economică, dobânda sa de politică monetară la jumătatea acestei luni. Până la sfârșitul anului se anticipează un salt al dobânzii-cheie de la 0,50 – 0,75, în prezent, până la 1,4%.

Nu trebuiesc uitate alegerile parlamentare sau prezidențiale din Olanda, Franța și Germania care ar putea aduce la putere partide populiste sau euro-sceptice, care vor vor crea dificultăți monedei unice, implicit celor aflate la marginea ei.

Cursul dolarului american a avut o evoluție constant ascendentă, de la 4,2610 lei, la începutul intervalului, la 4,3012 lei,  în 3 martie, pentru ca la finalul acestuia, media să fie stabilită la 4,2804 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,258 și 4,291 lei.

Media monedei elvețiene, care s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,064 și 1,072 franci/euro, a fluctuat între 4,2384 și 4,2530 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,063, la începutul perioadei, la 1,0495, pentru ca la finalul ei să fluctueze înre 1,0577 și 1,064 dolari. Evoluția fost determinată de declarațiile președintei Fed, Janet Yellen, privind posibilitatea majorării dobânzilor din SUA.

Piețele așteaptă acum întâlnirea de joi a conducerii BCE, unde ar putea fi luate decizii importante de politică monetară.

(Analiza cuprinde perioada 28 februarie – 6 martie​ 2017)

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.