Euro a scăzut sub 4,59 lei, dobânzile au luat-o în sus

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată piața valutară a fost calmă, euro având o evoluție stabilă, cu o ușoară tendință de apreciere a leului. În schimb, segmentul monetar a fost foarte agitat, dobânzile țâșnind spre maxime ale ultimilor aproape trei ani.

Comparativ cu finalul lui august, euro s-a apreciat în septembrie cu circa un ban, dolarul a câștigat aproape trei bani iar francul elvețian un ban.

Cursul euro a fluctuat între 4,5990 și 4,5991 lei, valori maxime ale ultimilor mai mult de cinci ani, până la finalul intervalului când media a scăzut la 4,5871 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,583 și 4,598 lei cu închiderea la 4,583 – 4,586 lei.

La aprecierea leului au contribuit, în primul rând, creșterea dobânzilor la lei, vânzarea de valută și plasarea leilor în piața monetară aducând randamente mai bune, în condițiile în care se anticipează continuarea procesului de majorare a acestora. La aceasta s-a adăugat criza apărută în zona euro, după referendumul pentru independenţă organizat în Catalonia.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,8912 și 3,9171 lei, maxim al ultimelor două luni. Sfârșitul perioadei a adus o medie de 3,9086, când cotațiile au fluctuat între 3,889 și 3,914 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,139 și 1,149 franci/euro, astfel că media s-a mișcat în culoarul 4,0091 – 4,0258 lei, maximul fiind atins la sfârșitul intervalului.

Pe piața monetară s-a înregistrat o creștere constantă a indicilor ROBOR, cei în funcție de care sunt stabilite ratele la împrumuturi. Indicele la trei luni, care este folosit de bănci pentru stabilirea costului creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,71%, maximul ultimilor doi ani şi jumătate, aproape dublu față de începutul lunii trecute. În cazul indicelului la șase luni acesta a crescut la 1,78%.

Această evoluție a stârnit revolta premierului Tudose, cel care declara nu cu mult timp în urmă că preferă să își primească remunerația lunară sub formă de numerar, neavând încredere în bănci. ”Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR – să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”.

Dorind să dea bine în fața consumatorilor de știri televizate, șeful executivului a uitat, probabil, că prețul banilor este dat de conjucturile pieței, atât în privința cursului cât și a dobânzilor.

Creșterea neconsolidată a economiei, văduvită de investiții din partea statului, în ciuda împrumuturilor tot mai mari luate de la aceleași bănci hulite, nu poate decât să creeze un impas în piață, care anticipează o creștere a inflației în următoarele luni. Să nu uităm că dobânda de referință a BNR este din mai 2015 de 1,75%.

Trecând la evoluția perechii euro/dolar, aceasta a fost influențată în principal de declarațiile președintei Rezervei Federale americane, Janet Yellen, referitoare la perspectivele unei noi majorări, a treia din acest an, a dobânzii-cheie, care ar urma să urce la 1,4%.

Euro a scăzut de la 1,1862 la 1,1717 dolari, cel mai mic nivel al ultimelor cinci săptămâni, dar încheiat intervalul la 1,1730 – 1,1816 dolari.

(Analiza cuprinde perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2017)

Radu GEORGESCU

 

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.