Augustin BERCEAN
Că tot spuneam eu în articolul precedent că îmi doream să scriu despre funcția de city manager, iată că noul scandal politic din Lugoj mi-a oferit această oportunitate. În sfârșit, mai dăm și de alte „contre”, că, sincer, de cele ale „triadei” pBuciu, Dobra, Floroni, mă cam săturasem.
Acest ultim scandal politic care „zgândără” puțin liniștea urbei noastre ar putea fi văzut strict ca o bătălie internă a USR. Dar vă asigur că nu e chiar așa… Amplitudinea lui afectează, în oarecare măsură, și bunul mers administrativ al Lugojului. Pe scurt, subiectul scandalului e cam acesta: city managerul Primăriei, Anca Micșa Oprea, membră a USR Lugoj, când a aflat că se dorește demiterea domniei sale din partid, a decis să demisioneze.
Din declarațiile apărute în presă am aflat și care au fost motivele demisiei doamnei Anca Micșa Oprea și criteriile după care s-a ghidat conducerea USR Lugoj, pentru a cere demiterea din partid a respectivei doamne. Dar, sincer, nu prea m-au interesat. Ceea ce contează, cu adevărat, sunt repercusiunile acestui gest.
Din punct de vedere politic, demisia aceasta nu prea afectează pe nimeni. Din declarațiile liderului USR Lugoj, Erwin Floroni, reiese că viața politică a partidului respectiv va continua netulburată, deoarece doamna Micșa nu prea s-a implicat în treburile lui. Aceasta fiind și acuza principală, care a stat la baza hotărârii de a o demite.
Nici din punct de vedere administrativ, nu văd ce probleme mari ar putea fi. Postul de city manager al Lugojului nu a fost niciodată un post politic, așa că, nu ar putea exista posibilitatea ca Anca Micșa Oprea să-și piardă funcția, nemaifăcând parte din USR.
Deci, în mod normal, toată lumea ar trebui să fie liniștită și să-și vadă de viața proprie, ca după un divorț încheiat pe cale amiabilă… Cel puțin așa ar fi normal. Dar ce mai este normal în ziua de azi?
Postul de city manager a fost înființat la Lugoj, pentru prima dată în istoria orașului, de fostul primar Claudiu Buciu. Un post cu titlu destul de pompos (în engleză, că tradus este de o simplitate maximă!) și foarte, foarte bine retribuit.
Ca importanță, cel puțin la nivel de atribuții, poate fi echivalat cu un post de conducere din cadrul Primăriei, alături de cel al primarului și al viceprimarului. Numirea pe acest post de către Claudiu Buciu a doamnei Anca Micșa Oprea, la timpul respectiv, nu a surprins pe foarte multă lume.
Anca Micșa Oprea era văzută de mulți viitorul lider al USR Lugoj și, în consecință, ar fi însemnat și „consfințirea” unei alianțe PNL – USR, la nivel local. Un „balon de oxigen” fantastic pentru primarul de atunci, Claudiu Buciu.
Cu această alianță ar fi avut 2/3 din Consiliul local, numărul minim necesar cerut de lege pentru aprobarea unor hotărâri de consiliu, atunci când e vorba, printre altele, de chestiuni imobiliare.
Dar această posibilitate s-a „năruit”, odată cu pierderea alegerilor pentru șefia USR Lugoj de către Anca Micșa Oprea. USR-ul lugojean a „căzut” pe mâna chirurgului Erwin Floroni, care, după cum s-a văzut, nu a fost deloc dispus să „opereze” la sugestiile lui Buciu.
La timpul respectiv, nealegerea Ancăi Micșa Oprea în funcția de șefă a USR Lugoj am văzut-o ca pe o primă înfrângere politică a lui… Claudiu Buciu. Una surprinzătoare, deoarece, așa cum am mai spus-o de câteva ori, din punct de vedere al iscusinței politice, îl apreciez.
Păstrarea doamnei Anca Micșa Oprea în funcția de city manager și după pierderea respectivelor alegeri ar putea fi argumentată ori de gradul de pregătire profesională a domniei sale, ori ca o… strategie politică. Primul argument nu-l pun în discuție.
Studiile și experiența profesională necesare pentru acest post sunt convenite de către primarul în funcție. Dacă și Claudiu Buciu, la timpul respectiv, dar și Bogdan Blidariu, când a fost numit primar interimar, au decis că ele sunt suficiente, înseamnă că totul este în regulă, în acest sens.
Ca strategie politică, în schimb, ar fi ceva de discutat… Existența unui membru USR în „echipa” conducătoare a Primăriei Lugoj ar fi „lipit” imaginea acestui partid de administrația locală. În acest caz, ar mai fi putut USR Lugoj, în campania electorală pentru viitoarele alegeri locale, să atace „realizările” administrației Buciu/Blidariu?
Păi, nu prea… Cum poți ataca ceva din care chiar tu ai făcut parte? Degeaba s-ar fi chinuit cei din USR să explice că prezența Ancăi Micșa Oprea în staff-ul Primăriei Lugoj nu a fost nicicând prezența USR, ci doar a domniei sale, pe cont propriu. Trebuie să recunosc că, în chestiunea aceasta, conducerea USR are dreptate.
Dacă acest post de city manager ar fi fost unul politic, alegerea persoanei ar fi trebuit să fie făcută de către USR și nu de primarul de atunci, Claudiu Buciu, lider politic (la acea dată) al PNL Lugoj.
În concluzie: pe termen scurt, acest scandal, cel cu demisia doamnei Anca Micșa Oprea din USR Lugoj, va „umbri” puțin imaginea partidului, dar „umbra” va trece repede. Pe termen lung, în schimb, această demisie cred că va ajuta mult USR-ul.
Practic, îi conferă șansa de a se delimita complet de actuala administrație și de „realizările” ei, mai ales că nu a mai rămas chiar așa mult timp până când va începe viitoarea campanie electorală (unii chiar au început-o…).
Dacă actuala conducere a Primăriei (cea reală, nu cea care semnează…) decide menținerea și în continuare a doamnei Anca Micșa Oprea în funcția de city manager, când aceasta nu mai este membră a USR, va certifica, practic, faptul că exeriența și competența profesională au fost motivele pentru care a fost numită în această funcție.
Deci, și USR și Anca Micșa Oprea au doar de câștigat din această demisie. Ar mai putea, totuși, exista și varianta în care Anca Micșa Oprea să fie înlăturată din respectiva funcție de actuala conducere a Primăriei Lugoj.
Nu o putem ignora. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar demonstra prezumțiile care spun că în spatele numirii ei în funcția de city manager în Primărie nu a fost decât o „strategie politică” și nimic altceva.
Eu, sincer, nu cred că acest lucru se va întâmpla, dar, vorba aceea, niciodată să nu spui niciodată!
Lasă un răspuns