„Erwin Floroni, primar!” Va rezista acest slogan entuziast timp de 365 de zile?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Dacă declarativ mai multe persoane și-au anunțat intenția de a candida pentru postul de edil-șef al Lugojului, medicul Erwin Floroni a făcut-o oficial. Și cu mult fast. Și cu tot ce are mai bun, în momentul de față, USR-ul la nivel național. Practic, cursa pentru Biroul 1 al Primăriei Lugoj a început. Dar mai sunt 365 de zile până la alegerile locale…

Nu m-a atras politica niciodată. Mi-a trecut chiar și momentul acela când catalogam politicienii în „buni” sau „răi”, în funcție de apartenența lor politică. La ora actuală, tot spectrul politic îl văd la nivel de acronime. Că e PSD, PNL, USR, AUR sau mai știu eu ce alt partid, eu tot la nivel de litere mari și culori îi disting. Că de doctrine, am auzit doar în cartea de istorie, nicidecum în politica actuală.

Și pentru că în urma unui articol mai vechi de-al meu l-am cunoscut personal pe medicul Erwin Floroni, și pentru că soția mea este colegă cu dumnealui la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, iată-ne prezenți, pe bază de invitații, la o lansare politică! Cu toate că am cunoscut mulți politicieni și, îndeosebi, mai toți edilii lugojeni din ultimii 30 de ani, a fost prima acțiune politică la care am luat parte (ca invitat!).

Știu, e greu de crezut, mai ales că am tot fost catalogat de-a lungul timpului ba pedist, ba penelist, ba pesedist și, în ultima perioadă, userist. Asta e, demult m-am obișnuit să accept faptul că lumea te cataloghează ca fiind cu „ceilalți” când nu rezonezi cu ei…

Din start am fost surprins de numărul mare de participanți la eveniment. După o privire mai atentă (18 ani am lucrat în Teatru, locul de desfășurare a evenimentului…), cred că au fost peste 360 de persoane. Și nu păreau aduse cu arcanu’. Și nici nu strigau lozinci și nici nu se agitau cu pancarte. Lucru bun, pentru că, în asemenea circumstanțe, nu aș mai fi stat.

Pe scenă, cum am spus, tot ce are mai bun USR-ul la nivel național: președintele partidului, Cătălin Drulă, și primarii: Elena Lasconi, din Câmpulung Muscel, și Dominic Fritz, din Timișoara. Și, bineînțeles, Erwin Floroni, „jackpot”-ul câștigat de USR, pentru care s-au bătut atâtea partide.

Discursurile, toate, politice. Dar e normal, la o asemenea întâlnire, nu? Un punct deosebit al serii a fost speech-ul doamnei Elena Lasconi. S-a văzut clar experiența „protevistă” de peste 25 de ani. Cu un discurs carismatic și inteligent, a știut să elimine atmosfera politicianistă a momentului, transformând evenimentul într-un „one woman show” foarte gustat de public. S-a și râs, s-a mai și lăcrimat, chiar s-a și dansat, ce mai, un adevărat spectacol!

Prea multe așteptări de la discursul medicului Floroni nu aveam. Ce poți afla din vorbele unui politician care candidează pentru o funcție? Că „va fi bine”, că „va fi greu”, că „acum e totul urât” etc. Sunt convins că și ceilalți candidați la fotoliul de primar (mai puțin unul…) vor avea aceleași discursuri. Am remarcat, în schimb, nonagresivitatea lui.

Deși a fost șicanat la nivel personal de ceva vreme încoace de către cei care își doresc sub orice formă să rămână la conducerea Primăriei Lugoj, medicul Floroni nu a folosit acest prilej pentru a „înfiera” pe cineva. Nu s-a victimizat, nu a rostit nume și nici nu a dat cu paru’. Și asta mi-a plăcut mult! Adevărul e că m-am cam săturat de eternele speech-uri cu „grele moșteniri” sau „e timpul să plece”. Le-am tot auzit în ultimii ani și uite în ce hal a ajuns orașul!

Nu pot afirma sută la sută, ca mulți dintre cei prezenți la eveniment, că Erwin Floroni va fi viitorul primar al Lugojului. Că pornește cu prima șansă, da. Asta indicau și sondajele pe care le-am făcut pe site-ul http://www.augustinbercean.com, dar cel mai bine o confirmă bătăliile care s-au dat de către alte partide pentru a-l convinge pe Floroni să părăsească USR-ul și să candideze din partea lor, pentru funcția de primar.

Interesant, dar și inedit în același timp, pentru mine, acest moment politic la care am participat. Finalul lui, desfășurat în foaierul Teatrului, mi-a amintit de anii tinereții, pe când activam în media locală. Ce bucurie era pe noi când se termina o astfel de manifestare cu atâta abundență…

Lăsând gluma la o parte, pot concluziona că a fost un eveniment foarte bine organizat și că, deși unul politic, nu te-a așteptat nimeni la ieșire cu adeziunea în mână, să o semnezi.

Mi-a mai plăcut foarte mult și clipul de prezentare a candidatului, unul foarte profesionist realizat și care cred că dezvăluie strategia electorală pe care o va urma Erwin Floroni.

Dar drumul e lung până departe… Apreciez entuziasmul celor de la USR si al simpatizanților medicului Floroni, dar mai sunt 365 de zile până la viitoarele alegeri. 365 de zile în care sunt convins că vom auzi și vom vedea multe. 365 de zile în care vom fi inundați de promisiuni, asaltați de oferte și scârbiți de unele fapte.

„Erwin Floroni, primar!”, sloganul rostit cu atât de mult entuziasm de cei prezenți la eveniment, va rezista el, oare, în tot acest timp?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.