Eroii din satul olimpic [short sport] Gladiatorul [short sport] Motivator de profesie

Eroii din satul olimpic

Atunci când îl admiram, alături de o lume întreagă, nu credeam că am să-l cunosc personal vreodată. Devenise parte a patrimoniului sportiv internațional, punând o pecete inconfundabilă pe o imagine de forță și ambiție pe care, desigur, i-o dădea și „sângele plav” cu care s-a născut. Vladimir Grbic este, cu siguranță, cel mai strălucitor nume al voleiului sârbesc din anii 1990-2000. Născut aproape de noi, la Klek, un sat binecunoscut în Vojvodina și numit oficial  „sat olimpic” tocmai datorită densității valorilor pe care le-a lansat în marea performanță, unul din cei doi fii ai lui Milos Grbic, primul medaliat al voleiului din Iugoslavia în Europa în 1975, fratele său, Nikola, mai mic cu trei ani, devenind unul din cei mai valoroși coordonatori din lume și, actualmente, antrenor al naționalei masculine a Serbiei, Vanja, cum i-au zis prietenii, și-a trăit viața sportivă întotdeauna la cea mai înaltă tensiune.

Gladiatorul

Cei ce l-au văzut jucând cunosc stilul său inconfundabil de a aborda fiecare secundă de competiție cu o ambiție și implicare în joc impresionantă. Ca exemplu, puteți viziona pe Youtube una din acțiunile fantastice cu care Grbic a rămas în istorie în finala olimpică victorioasă de la Sydney 2000, contra Rusiei. O carieră și un palmares de mare campion, o poveste sportivă tumultuoasă în căutarea atingerii perfecțiunii în toate aspectele sale. Numărul medaliilor, trofeelor devine doar statistică și nu a fost niciodată un scop în sine. Ele au venit ca urmare a modului în care Vanja a privit și a înțeles permanent să se respecte, să-și modeleze gânduri-le, acțiunile, viața.

Motivator de profesie

Ascultându-l vorbind, deloc pretențios sau pătruns de importanță, după ce face elegant față asaltului de persoane care-i solicită autografe sau o fotografie de album, începi să înțelegi ce face diferența între cei foarte mari și cei cu adevărat uriași. O simplitate și claritate a discursului care te face să-ți reconsideri prejudecata de multe ori îndoielnică vis-a-vis de nivelul de inteligență, educație și cultură al sportivilor de top. Un tip de mare standard moral, participant 100 % la tot ceea ce spune și face. Pe terenul de sport care l-a propulsat în 2011 în Volleyball Hall Of Fame, în frumoasa sa familie, în viața socială de zi cu zi în care a devenit unul din invitații emisiunilor ce propun discursuri motivaționale sau chiar printre prietenii din întreaga lume, la o cafea și o apă plată. Așa cum s-a întâmplat, la Buziaș, cu zece zile în urmă. Respect, Vanja Grbic!

Dan H. BRUDIU

 

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.