Encore une fois, entre amis

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

16 elevi și trei profesori de la EPL de l’Oise (Airion, Oise, Franța) au participat la o mobilitate Erasmus+ la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj.

Activitățile de învățare din cadrul acestei mobilități au un puternic caracter practic și sunt menite să contribuie la dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză și franceză a participanților.

În prima zi a acestei mobilități a început cu câteva jocuri de inter cunoaștere și a continuat cu o lecție în care elevii au învățat câteva cuvinte în limba română. La ora 11, elevii de la HasdEu și colegii lor din Franța au fost oaspeții domnului primar Bogdan Blidariu.

După vizita la primărie elevii francezi și români au asistat la o lecție despre istoria Uniunii Europene și au construit o instalație care să celebreze Ziua Europei – 9 mai.

Toți elevii implicați în această activitate, au primit tricouri cu sigla Uniunii Europene. Pentru a celebra diversitatea, elevii francezi au fost invitați să descopere și să învețe, cu ajutorul elevilor de la secția bilingv ucraineană, câteva dansuri tradiționale (ucrainiene și românești.

În după amiaza acestei prime zile, după ce anterior au vizitat lăcașele de cult creștine, elevii francezi și români au vizitat Sinagoga din Lugoj.

Aici, președintele Comunității Evreiești din Lugoj, domnul Ivan Bloch, le-a vorbit participanților despre istoria comunității evreiești din Banat, despre importanța respectării minorităților și păstrării patrimoniului național.

Ziua s-a încheiat cu o lecție despre fauna și flora din zona Lugojului, elevii români și francezi având posibilitatea să participe la o mică drumeție în pădurea din apropierea Tapiei în compania unor ghizi specializați.

Marți, elevii francezi și români au fost într-o excursie având ca destinație Orșova, unde au vizitat, cu vaporul, Cazanele, Clisura Dunării și rezervația Porțile de Fier și au învățat despre istoria zonei.

După croaziera pe Dunăre, elevii implicați în activități au vizitat Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier.

După amiaza, participanții au urcat pe Ciucarul Mare. În această zonă montană, elevii români au fost ghizi pentru colegii lor din Franța, descoperind împreună fauna și flora specifică.

Miercuri, elevii din cele două țări au vizitat trei locuri speciale pentru istoria Transilvaniei: Cetatea Deva, Castelul Huniazilor și Alba Iulia.

La Alba Iulia, participanții au descoperit Catedrala Cetatea Iulia Carolina, Reîntregirii Neamului, Catedrala Catolică și Principia – Muzeul Civilizației Romane.

În echipe mixte, elevii români și francezi avut de îndeplinit diverse sarcini de învățare și au descoperit istoria locurilor vizitate.

Joi, cei 16 elevii de la EPL de l’Oise (Airion, Oise, Franța) și colegii lor din Lugoj au participat la activități practice de învățare la Timișoara. În capitala Banatului, elevii francezi și români au vizitat Muzeul Satului, Catedrala Mitropolitană, Domul Catolic și Sinagoga din Cetate și Memorialul revoluției.

Pe parcursul vizitei, participanții au lucrat în echipe mixte și au avut sarcini de învățare proiectate cu scopul de a descoperii evenimentele din timpul revoluției din 1989 din Timișoara.

Vineri, în ultima zi a mobilității, elevii francezi și colegii lor români au participat la ore de sport, franceză, biologie, engleză și geografie și s-au implicat în activități interactive de învățare, descoperind, în grupuri mixte, asemănările dintre Franța și România, precum și relațiile istorice și culturale dintre cele două țări latine.

Ziua s-a sfârșit cu activități de feedback și cu înmânarea diplomelor de participare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.