Nicolae TOMA
După alegerile locale din septembrie 2020, a început o perioadă neagră pentru lugojeni. Pentru prima dată după decembrie 1989, liberalii liberi și libertini (pardon, liberalii altoiți cu pedeleii) au ajuns să aibă o majoritate în consiliul local.
Primarul lor „minune”, al liberalilor altoiți cu pedeleii, s-a dovedit a fi un mare „fâs electoral”, dar, cu toate că a fost azvârlit și din administrația locală și de la conducerea PNL Lugoj, profitând de indulgența actualului primar și de caracterul fără caracter al consilierilor liberali fără libertate, fără coloană, continuă să-și bată joc de lugojeni.
Da, continuă să-și bată joc de lugojeni, desființând (că atâta știe el!) tot ce se mai poate desființa.
Dar nimeni nu s-a gândit vreodată că poate desființa și Ziua Lugojului.
Culmea este că un primar demis desființează! Iar vicele, actualul interimar, și secondhandul vice nu reacționează.
După doi ani în care „Ziua Lugojului – 20 Decembrie” a fost sub incidența restricțiilor din cauza covidului, Asociația 16 – 21 Decembrie 1989 Lugoj a solicitat Primăriei Lugoj să organizeze manifestările pentru comemorarea eroilor din Decembrie 1989 și victoria Revoluției Române, la care lugojenii și-au adus un aport substanțial, declarând Lugojul „al doilea oraș liber de comunism” în seara zilei de 20 decembrie 1989.
În acest context, trebuie amintit că, în aceeași zi, la ora 12, Timișoara s-a declarat primul oraș liber de comunism.
Revoluționarii lugojeni au cerut doar să se respecte „Ziua Lugojului”, iar Primăria Lugoj să se implice cum a făcut-o pe timpul primarilor Sorin Stragea, Virgil Turcan, Marius Martinescu și Francisc Boldea.
Însă camarila liberală a decis să anuleze „Ziua Lugojului” sub pretextul că trebuia să fie depus un proiect cultural, pentru ca lugojenii să beneficieze de tradiționala fasole cu ciolan pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor Lugoj.
Vreau să le reamintesc celor care suferă de amnezie că 20 Decembrie, această zi măreață pentru lugojeni, nu este un proiect cultural, este ziua orașului nostru, este un eveniment care trebuie să fie rememorat an de an și păstrat în memoria urmașilor urmașilor noștri, pentru că, dacă nu ar fi existat Decembrie 1989, nici Buciu, nici Blidariu, nici vicele second-hand nu ar fi existat.
Este, în același timp, și o obligație a Primăriei și a Consiliului Local față de zecile de mii de lugojeni care au fost în stradă în 20 Decembrie 1989 și mai ales pentru eroii lugojeni care și-au dat viața pentru Revoluție.
Dar liberalii lugojeni au ales să desființeze „Ziua Lugojului”, transformând această zi într-una obișnuită, fără nicio semnificație.
Anul acesta, Primăria Lugoj și Consiliul Local au oferit cu cea mai mare generozitate din sacul cu bani al contribuabililor sume uriașe pentru diverse paranghelii, care nu au nicio legătură cu Lugojul și tradițiile locale.
Dar poate că decizia de a desființa și Ziua Lugojului va fi o învățătură de minte pentru lugojenii care mai doresc un astfel de primar, iar la alegerile următoare vor fi mai atenți cu cine votează.
Consilierii liberali, o turmă fără caracter și fără libertate, fără coloană, au transformat Consiliul Local în „Consiliul Rușinii”, pentru că au îngropat în mizerie un oraș viu, de care eram mândri altădată, și au girat ca banii lugojenilor să fie folosiți nesăbuit pentru organizarea unor evenimente de către ONG-uri din Timișoara.
Dacă până și premierul înțelege și respectă jertfa eroilor din Decembrie 1989 (vezi mesajul de mai jos), nu înțelegem de ce liberalii lugojeni sunt contra și se consideră deasupra tuturor.
Mesajul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia marcării a 33 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1989
„Marcăm astăzi 33 de ani de la începutul Revoluției Române, un moment de referință al istoriei noastre recente care ne-a redat libertatea și speranța. România democrată de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul suprem din Decembrie 1989, atunci când românii au dovedit că dorința de a fi liberi nu poate fi oprită nici de gloanțe, nici de tancuri.
Timișoara a fost primul oraș eliberat de teroarea comunistă, iar curajul timișorenilor i-a inspirat și mobilizat și pe românii din celelalte orașe împovărate de dictatură. După aproape jumătate de secol, regimul comunist ilegitim și criminal era înfrânt, iar valorile și principiile democratice restabilite, însă prețul plătit a fost unul uriaș.
Le datorăm eroilor și martirilor din Decembrie 1989, dar și tuturor disidenților anticomuniști și victimelor regimului comunist, nu doar valorizarea sacrificiului lor suprem prin apărarea idealurilor în care au crezut cu toată puterea, ci și dreptatea, care se lasă așteptată de prea mult timp. Cei responsabili de crimele și abuzurile regimului comunist, de reprimarea violentă a Revoluției Române din Decembrie 1989, trebuie aduși în fața justiției pentru că doar așa trecutul poate fi asumat. Fiecare zi care se pierde fără a realiza acest deziderat e o pângărire a suferințelor victimelor comunismului și a sacrificiului lor.
Avem datoria să ne asigurăm că transmitem generațiilor viitoare esența acestei lupte împotriva comunismului. Tinerii trebuie să cunoască adevărul, să știe ce a presupus perioada întunecată a totalitarismelor și să înțeleagă faptul că doar democrația, statul de drept, valorile europene reprezintă garanția unui viitor stabil. Să fie conștienți că dictatura nu poate fi niciodată o soluție, indiferent de crizele pe care societatea le parcurge. Educația în spiritul adevărului și al valorilor fundamentale reprezintă cheia consolidării valorilor noastre democratice.
În calitate de Prim-Ministru al României, susțin angajamentul ferm al Guvernului României pentru apărarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, a democrației și statului de drept, onorând neîncetat sacrificiul pentru libertate.”
Nicolae-Ionel Ciucă,
Prim-ministru al României
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns