După 20 de ani, lugojeanul Oswald Schwarz s-a întors la prima lui dragoste: muzica

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzica și chitara l-au însoțit încă de la vârsta de 14  ani pe lugojeanul Oswald Schwarz.

La sârșitul deceniului 7, Lugojul era cunoscut prin numărul mare de femei pe cap de bărbat. În fiecare sâmbătă seara se țineau o mulțime de baluri, cel mai renumit fiind cel de la Clubul ITL, unde formația lugojeană Eclatant cânta un gen de muzică comercială. La alegerile dansante din acest club, numărul fetelor îl depășea pe cel al băieților, fapt care îi determina pe membrii formației să anunțe la microfon că fetele invită la dans.

Formațiile Stelele și Beta, în mare vogă la acea vreme, i-au ambiționat pe mulți adolescenți din Lugoj să-și descopere talentele.

Oswald Schwarz și-a dorit să-și cumpere o chitară și, la 14 ani, într-o vacanță de vară, visul i s-a împlinit. Părinții lui nu vedeau cu ochi buni chitara, dar văzând că iubește atât de mult muzica i-au cumpărat un acordeon și l-au trimis la Școala Populară de Arte din Lugoj, la clasa profesoarei Kiss.

După doi ani, Oswald apare pentru prima oară în fața publicului, primind voie dela părinți să cânte cu Eclatant, la Clubul ITL. Verișorul său, regretatul  Werner Schwarz, era toboșar și, descoperind calitățile lui Osi, l-a și introdus în formație.

Cu Eclatant, în fiecare joi, sâmbătă și duminică, Osi își perfecționa tehnica, ir dragostea lui față de muzică creștea odată cu vârsta.

După Eclatant, la Teatrul German, a cântat cu formația Megaton, unde exersa aproape în fiecare zi, se specializa pentru a deveni un chitarist virtuos.

În deceniul 8, în Lugoj erau trei grădini de vară renumite: Acapulco, Concordia și Ștrand. Dintre cele trei, cea mai selectă era Concordia.  Acolo, din 1985, Oswald Schwarz, Werner Schwarz, Günther Lux și Emil Preda încântau seară de seară lugojenii cu muzică la modă. Deși cânta la birt, cum spune Osi, în fiecare zi experimenta și încerca să se autodepășească.

Următorul local în care a cântat a fost Barul Liliacul, un alt loc celebru pentru lugojeni, unde seară de seară cânta muzica lui favorită, rock.

În 1988, împreună cu Emil Preda, cântă la Restaurantul Timiș, din Buziaș, unde îl cunoaște pe Vio Drăgan, șeful formației Șah Mat. Despărțindu-se de prietenul său Emil Preda, Oswald se alătură grupului Șah Mat. În 1988, Șah Mat era format din: Vio Drăgan (chitară solo), Ossy Schwartz (keyboards, voce), Roby Gaşpar (keyboards), Marius Şoit (bas) și Petre Prisăcaru (tobe).

Revoluția din Decembrie 1989 a produs o ruptură în cadrul formației, Vio Drăgan s-a retras și nu a mai vrut să colaboreze. Astfel, Osi a devenit liderul trupei și au plecat la Hotel Continental, din Timișoara, unde cântau în fiecare seară pentru clienții restaurantului.

În 1992, Osi pleacă și se stabilește în Germania, unde timp de 20 de ani a renunțat la muzică, muncind pe brânci pentru a-și pune la punct un studio, pe care l-a numit EDOS. De vreo 2 – 3 ani s-a întors la prima lui dragoste, iar acum compune muzică rock pe care o postează pe internet. Unele piese au fost difuzate la Radio Timișoara și urmează să fie transmise și la Radio Reșița.

În acest moment, Oswald activează în formația Rocada, compusă de Emil Preda – chitară, Ioan Puiu Popa – tobe  (au cântat împreună la Continental)  și Vio Drăgan.

Și ca să nu punem punct, îi dorim mult sucess lui Oswald Schwarz și așteptăm un concert la Lugoj cu formația lui de azi.

Nicolae TOMA

 

Despre admin 6425 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

3 comentarii

  1. Daca ar fi sa-i „dau” voie si sotiei la o parere, ar alege indiscutabil Strandul. Chiar si eu, desi mai greu era la intors acasa 😛
    Ma alatur pentru urari lui Oswald Schwarz.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.