Dumitru Prunariu, în vizită la casa strămoșească din satul Groși [Video]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După o perioadă de aproape un an în care turismul și în general călătoriile nu prea au fost posibile, o geană de speranță se întrevede odată cu timidele măsuri de relaxare ce au apărut recent.

Asociația de Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș începe sezonul din acest an tocmai la marginea de est a județului cu deja celebra manifestare mic dejun la Margina. Poate că nu ar fi ceva atât de deosebit dacă nu ar fi venit goști de mare fală în comună.

Ziua de azi a fost prilejul perfect de a marca cei 40 de ani de la zborul primului român în spațiul cosmic prin invitarea lui Dumitru Dorin Prunariu la fruștuc.

Întâlnirea de la căminul cultural Margina a fost de o mare încărcătură sufletească. Rând pe rând au luat cuvântul autoritățile locale și județene ce au scos în evidență meritul incontestabil al lui Dumitru Prunariu în cercetarea spațiului.

După o primă parte protocolară a întâlnirii în care au fost schimbate mici daruri simbolice, s-a plecat în satul dintre dealuri atât de puțin cunoscut unde este obârșia invitatului de onoare.

La casa străbunilor săi din Groși, unde cosmonatul român revine de câte ori are momente mai libere, au fost depănate amintiri despre bunici, străbunici până la tatăl dânsului, care a luat drumul Brașovului pentru o situație mai bună.

Așa că, deși este născut la Brașov, adevărata rădăcină de aici se trage.

Cu multă atenție la detalii au fost evocate momentele vacanțelor de vară când după stingerea luminilor spectacolul cerului înstelat era de o deosebită frumusețe.

Departe de poluarea luminoasă a marilor orașe, doar în satele izolate de pe dealuri și munți se poate aprecia imensitatea cerului. Pe dealurile împădurite de la Groși au fost făurite primele visuri de a călători cât mai sus.

Cu mult drag, savantul Prunariu a amintit de străbunicul veteran al primului război mondial ce a și condus cândva primăria locală. Apoi și bunicul dânsului a ocupat aceeași funcție o vreme.

Dar între timp satul a ajuns aproape fără locuitori. Puține case se mai află locuite. Fiii satului s-au împrăștiat în toate zările. Rar mai vine câte un urmaș să vadă locul atât de liniștit, unde nici semnalul telefonic nu prea pătrunde.

Pentru că locul este la fel de frumos și azi, dar satul mult depopulat, a prins un contur mai concret o mai veche idee ca pe terenul pus la dispoziție de familia Prunariu să se ridice împreună cu Consiliul Județean Timiș o tabără educativă pentru tinerii cu înclinații spre știință.

Acolo, în corturi sau căsuțe, împreună cu dascălii lor, școlarii ar putea descifra tainele astronomiei în cadrul unui Planetarium sau chiar al unui observator astronomic ce se va ridica acolo.

În zilele de 19 și 20 mai, Timișoara a găzduit evenimentele organizate la nivel național de către Fundația „Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu” sub titulatura COSMOS 2021 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic.

Au fost un șir de evenimente deosebite prin ineditul lor: conferințe științifice, expoziții de fotografii, desene și concursuri, dar și dialoguri cu tinerii pasionați de știință organizate de către Universitatea de Vest Timișoara.

Evenimentele de la Timișoara au fost organizate și susținute de către Universitatea de Vest Timișoara, Alianța pentru Turism România, Federația Industriei Hoteliere din România, Hotel IBIS Timișoara și Consiliul Județean Timiș.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.