În fiecare an, străzile orașelor din vestul țării devin mărturie a unei tradiții autentice, aducând o notă distinctivă în „Alaiul Colindătorilor”. Dubașii din Țara Făgetului aduc cu ei o moștenire culturală ce se transmite din generație în generație, păstrându-se intactă de-a lungul secolelor.
Se păstrează obiceiul în sate precum Românești, Curtea, Tomești, Baloșești, Brănești, Margina, Sintești și în Făget, acestea fiind puncte de plecare ale unor alaiuri de colindători pline de farmec.
Anul acesta, primii care au pornit la drum, pe data de 7 decembrie, au fost cei din Baloșești, care au plecat apoi într-un turneu de trei zile în Ungaria.
„Dubașii din Baloșești au plecat la românii din Ungaria, pe zona de est a Ungariei au colindat trei zile, reprezentând comuna Tomești. Vor merge și la Timișoara, pe la firme, pe la instituții, apoi la Lugoj. Din Baloșești, Tomești-sat și Românești sunt cele trei trupe care pleacă în acest an. Fiecare localitate are copiii și trupa lor”, spune Costel Medelean, primarul comunei Tomești.
Obiceiul dubașilor, menținut cu sfințenie, aduce în Ajunul Crăciunului vestea nașterii Mântuitorului. Feciorii îmbrăcați în costume populare vechi de sute de ani formează cete de 15-16, străbătând satul de la casă la casă pentru a aduce urări gazdelor.
Cu dubele în mână, dubașii din Țara Făgetului reușesc să răspândească cele mai frumoase sunete și ritmuri uimitoare, cucerind inimile bănățenilor și ale celor de dincolo de granițele țării. Faima lor nu se rezumă doar la talentul muzical, ci și la ritmul unic, o caracteristică ce îi face deosebit de apreciați în întreaga Europă.
Dar pentru a experimenta tradiții autentice bănățene, trebuie să mergeți în satele din zona Făgetului, acolo unde dubașii devin adevărați magicieni ai colindelor, aducând bucurie și autenticitate în inimile comunității.
Denisa GREGA
Lasă un răspuns