Drept la replică solicitat ziarului Actualitatea

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În vederea unei corecte informări a publicului cu privire la articolul apărut în ziarul Actualitatea în data de 24 august 2023 („Festivalul «Podul de Fier», finanțat cu 253.681 de lei, este o bătaie de joc”, autor: Nicolae Silade), ținând cont de prevederile legale, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș solicită publicarea următorului Drept la replică:

Festivalul „Podul de Fier” este un proiect dezvoltat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), care a amenajat și administrează Centrul de Tineret Lugoj, festival aflat la a doua ediție. Încă de la prima ediție, festivalul și-a asumat ca scop dezvoltarea aptitudinilor și competențelor tinerilor în diverse domenii artistice, culturale, de solidaritate, dezvoltarea creativității exprimate prin artă și crearea de noi conexiuni, programele și activitățile oferite comunității locale aducând peste 1000 de tineri participanți la ateliere, tineri care au devenit activi și implicați în comunitate ulterior prin acțiuni de voluntariat.

După succesul primei ediții, anul acesta le-am propus tinerilor și întregii comunități lugojene o serie de activități stabilite de comun acord cu participanții implicați în prima ediție, fiind, astfel, un festival creat de și împreună cu tinerii. FITT derulează constant consultări cu tinerii, iar festivalul vine ca răspuns la nevoia de participare a acestora la activități artistice într-un grup organizat și de creare a unui context de socializare cu alți membri ai comunității într-un spațiu sigur.

Întrucât articolul din ziarul Actualitatea chestionează componenta europeană a festivalului, readucem la cunoștința publicului lugojean faptul că FITT administrează și deține Casa Tineretului din Timișoara, unica deținătoare în România a Certificatul de Calitate pentru Centre de Tineret oferit de Consiliul Europei (această distincție garantând că activitățile FITT și modul de lucru se ridică la standarde europene), precum și 7 centre de tineret în Timișoara și unul în Lugoj (Centrul de Tineret Lugoj), toate amenajate împreună cu voluntari locali, internaționali și alături de comunitatea locală. Centrul de Tineret Lugoj a fost recondiționat cu sprijinul tinerilor internaționali din cadrul proiectului „Solidari pentru Lugoj”, desfășurat în vara anului 2021, fiind în prezent un spațiu dedicat tinerilor din Lugoj și organizațiilor neguvernamentale și găzduind activități săptămânale pentru tineri. Mai mult decât atât, voluntari locali și internaționali contribuie și la organizarea Festivalului „Podul de Fier” din acest an.

Programele și activitățile implementate de FITT variază de la programe sociale pentru tinerii defavorizați la programe culturale, de cetățenie activă și implicare civică, programe care se reflectă și în activitatea Centrului de Tineret Lugoj. Menționăm, de asemenea, implicarea și contribuția FITT la programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin organizarea de evenimente cultural-artistice și, în special, prin promovarea tinerilor artiști.

În ceea ce privește natura, programul și publicul festivalului, observăm că articolul de presă prezintă doar o parte dintre activitățile propuse de acest eveniment. Deși o componentă a festivalului cuprinde ateliere și workshopuri educative dedicate tinerilor (care, prin lege, reprezintă segmentul de vârstă 14-35 de ani, de unde și criteriul de participare la ateliere) și facilitate cu sprijinul angajaților FITT, voluntarilor lugojeni și internaționali (printre care menționăm pictură și graffitti, printare 3D, imprimare textile, limbajul semnelor și altele), articolul omite tocmai evenimentele artistice și culturale mari din program, dedicate întregii comunități lugojene și din zonele limitrofe: concerte zilnice, spectacol de teatru, spectacole de dans, precum și alte acțiuni deschise publicului larg, cu acces gratuit.

Întrucât principalele obiective identificate de FITT în anunțul finanțatorului, în domeniul cultural (conform Anexei 19 la HCL nr. 104/27.04.2023) cuprind evenimentele dedicate tinerilor în aer liber, proiectele interdisciplinare, proiectele sociale, de promovare a brandurilor locale, promovarea domeniului audio-vizual sau susținerea participării copiilor și tinerilor la activități culturale, considerăm că programul festivalului atinge aceste obiective. Evidențiem faptul că activitățile criticate în articolul de presă sunt activități conexe, fără impact bugetar semnificativ, menite să ofere diversitate și să atragă tinerii spre focusul real al festivalului: spectacolele culturale și atelierele cultural-educative (care pot fi regăsite în afișul festivalului).

Mai mult, FITT și-a asumat prin proiect ca în urma festivalului rezultatele artistice să fie expuse în cadrul unor expoziții atât în oraș, la Centrul de Tineret Lugoj, cât și în Timișoara și în mediul online. Cu sprijinul voluntarilor și al participanților, atelierele artistice vor continua să se desfășoare la Centrul de Tineret Lugoj în următoarele luni.

În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă vizat, cât și informațiile prezentate în acesta sunt tendențioase și de natură a induce în eroare cititorii, fiind publicate fără un punct de vedere din partea organizatorilor. Ne arătăm deschiderea, însă, pentru orice informații cu privire la festival și vă solicităm a avea în vedere punctul de vedere al organizatorilor în situații ulterioare de acest gen.

Despre admin 6347 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.