Douăzeci de ani de promisiuni neîndeplinite: Legea Tinerilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a câștigat încă un proces împotriva Guvernului României, acțiunea din instanță fiind deschisă pentru a obliga Executivul să elaboreze normele de aplicare ale Legii Tinerilor, adoptată în 2006, dar niciodată implementată din lipsa acestor norme. Deși Guvernul a încercat să împiedice procesul prin diverse tertipuri, inclusiv invocând lipsa timbrului sau a interesului din partea FACIAS, instanța a dat dreptate FACIAS.

De aproape douăzeci de ani, o întreagă generație de tineri a fost privată de sprijinul necesar pentru a-și dezvolta carierele și afacerile, datorită lipsei de interes a Guvernului.

Dacă s-ar fi aplicat această lege, ce beneficii ar fi putut avea în mod concret tinerii?

Încă neaplicată, legea din 2007 prevede forme de sprijin material esențiale pentru tinerii din România:

Stimularea inițiativelor antreprenoriale: Tinerii ar putea beneficia de alocații financiare nerambursabile pentru accesul la servicii de consultanță specifică demarării unei afaceri.

Sprijin pentru înființarea IMM-urilor: Prin programe de creditare preferențială, tinerii ar putea înființa întreprinderi mici și mijlocii, în special în mediul rural și în zonele cu nivel economic scăzut.

Facilități fiscale: Reduceri de taxe și impozite pentru societățile comerciale înființate de tineri absolvenți, pentru o perioadă de cel puțin un an.

Formarea viitorilor întreprinzători și manageri: Organizarea de cursuri de inițiere gratuite în management și administrarea afacerilor.

Obstacolele birocratice ale Guvernului

În procesul câștigat de FACIAS, Guvernul a folosit tot felul de tertipuri pentru a împiedica succesul acțiunii. În loc să sprijine tinerii și să elaboreze de urgență normele necesare, Guvernul a încercat să anuleze acțiunea FACIAS invocând motive precum neachitarea taxei de timbru și lipsa de interes a fundației. Obstacolele birocratice ale Guvernului au fost demontate însă de instanță, care a recunoscut importanța demersului inițiat de FACIAS.

FACIAS cere Guvernului României să își asume responsabilitatea și să implementeze efectiv Legea Tinerilor și să depășească stadiul de promisiuni. Legea din 2006 trebuie să devină un instrument real de sprijin pentru tinerii din România!

Biroul de Presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.