Dolarul pregăteşte noi maxime istorice

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată leul a avut o evouţie descendentă faţă de principalele valute provocată de decizia Comitetului monetar al Rezervei Federale americane (FOMC) de a majora dobânda sa cheie, proces care se va accelera, conform declaraţiilor, în cursul lui 2017.

Desigur, la deprecierea leului a contribuit şi jocul politic de după alegerile parlamentare, care a readus PSD la putere. Este vorba de desemnarea noului premier, în condiţiile în care preşedintele Iohannis a declarat că nu va accepta un prim-ministru care are probleme cu legea, aşa cum este şeful PSD, Liviu Dragnea.

Cursul euro a crescut de la 4,5075 la 4,5210 lei, maxim al ultimei luni. La finalul perioadei euro a scăzut la 4,5125 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,509 și 4,517 lei .

Decizia FOMC a avut ca efect creşterea dolarului la un nou maxim istoric, de 3,3263 lei, dar la final intervalului media a scăzut la 4,3209 lei iar cotaţiile au fluctuat între 4,307 şi 4,329 lei.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,071 şi 1,077 franci/euro, a crescut de la 4,1932 la 4,2102 lei, maxim al ultimelor patru săptămâni.

În perioada următoare evoluţia raportului euro/leu va continua să fie influenţată de „lupta” care se va da între dolar şi euro, datorită fragilității arătată de economia zonei euro comparativ cu creşterea mai sănătoasă a celei din Statele Unite.

La aceasta se adaugă rapiditatea cu care se va rezolva criza politică prin instalarea noului Guvern.

Decizia FOMC de a majora dobânda sa cheie de la 0,25 – 0,50%, nivel stabilit în decembrie trecut, la 0,50 – 0,75%, a fost una care fusese deja luată în calcul de către pieţe. Mult mai importante au fost declaraţiile care au urmat. Acestea indică că în 2017 vor urma alte trei creşteri, care vor fi continuate de altele patru sau cinci în 2018 şi 2019.

Astfel de măsuri vor provoca creşterea cererii de dolari dar şi ieşiri de capital de pe pieţele emergente, care vor provoca deprecieri ale monedelor dar şi creşteri ale costurilor cu materiile prime, în cazul celor care se tranzacţionează în dolari.

Pe acest fond euro a atins cel mai redus nivel al ultimilor 14 ani în raport cu moneda americană, coborând în 15 decembrie până la 1,0364 dolari, faţă de 1,067 dolari la începutul lunii. La finalul perioadei tranzacţiile se realizau între 1,0434 şi 1,0480 dolari.

De altfel, s-au înmulţit vocile celor care prognozează atingerea parităţii între euro şi dolar, după mai bine de doi ani de la începerea aprecierii dolarului.

Analiştii de la Citigroup şi Deutsche Bank cred că se va ajunge la egalitate în următoarele luni iar cei de la Goldman Sachs consideră că dolarul va fi unul dintre activele preferate în 2017.

(Analiza cuprinde perioada 13 – 19 decembrie 2016)
Radu GEORGESCU
dolari
Despre admin 6576 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.