Doi profesori lugojeni au participat la un curs de iniţiere în activităţi şi tehnologii spaţiale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O glumă de cancelarie spune că profesorii funcţionează cu baterii solare, pentru ca şi le încarcă în fiecare vară.

Mai în glumă, mai în serios, majoritatea profesorilor folosesc vacanţa de vară – pe jumătate cât a elevilor – pentru relaxare, „încărcarea bateriilor”, proiecte personale, organizarea de excursii şi tabere cu elevii, dar şi pentru dezvoltarea personală şi profesională prin participarea la cursuri organizate de diferite instituţii.

Este şi cazul profesorilor Adriana Mariş, de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” şi Florin Mariş, de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Lugoj, care au participat în această vară la Cursul de iniţiere în activităţi şi tehnologii spaţiale, desfăşurat la Mărişel, în judeţul Cluj.

Cursul, organizat de ESERO România (European Space Education Resource Office), a fost destinat profesorilor de matematică şi fizică din învăţământul gimnazial şi liceal şi a avut ca scop folosirea spaţiului cosmic ca un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Ştiinţele, Tehnologia, Ingineria, Matematica), pentru a atrage cât mai mulţi elevi spre studiul ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale.

Au fost abordate subiecte precum prezentarea ESERO Romania, a resurselor educative ale Agenţiei Spaţiale Europene, noţiuni de astronomie, sateliţii artificiali ai Pământului, noţiuni de bază ale telecomunicaţiilor spaţiale, concursul CanSat, şi s-au desfăşurat activităţi practice ca recepţia undelor electromagnetice de joasă frecvenţă, realizarea analizei spectrale a semnalelor recepţionate şi interpretarea spectrelor obţinute, conversia energiei solare, transmiterea semnalului vocal prin intermediul unor corzi elastice, determinarea direcţiei meridianului locului şi momentului în care Soarele traversează acest meridian, observarea cerului cu un radiotelescop de uz didactic şi realizarea unei hărţi radio elementare a cerului vizibil, transmiterea de imagini şi sunet pe cale radio, la mare distanţă, utilizând antene de recepţie de mare directivitate, utilizarea receptoarelor GPS pentru determinarea orei exacte şi a coordonatelor geografice, transformări de coordonate geografice exprimate în format zecimal în coordonate exprimate în format sexazecimal şi invers.

A fost vizitat Centrul de cercetrare ştiinţifică şi tehnologică al firmei BITNET CCSS, unde cercetătorul ştiinţific, drd. Paul Dolea a făcut o demonstraţie de utilizare a observatorului astronomic.

Receptia unor imagini ale Pământului transmise în timp real, linie cu linie, de satelitii meteorologici ai NOAA au avut drept aplicaţie imediată stabilirea unei prognoze meteo, interesantă pentru toţi participanţii dornici de observaţii astronomice.

Domnul Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a prezentat un colaj de fotografii realizate la marile observatoare astronomice ale planetei, a dezvăluit câteva din tainele reuşitei în astrofotografie şi a insistat asupra necesităţii reducerii poluării luminoase la nivel global.

Prezentarea misiunilor Rosetta şi Exo-Mars de către d-ra Cristina Stancu, Deputy Manager al ESERO România, dar şi a programelor educaţionale susţinute de Agenţia Spaţială Europeană au completat un program intens, la finalul căruia participanţii au rămas cu impresii de neuitat, cu multe cunoştinţe dobândite, cu idei şi resurse educaţionale de folosit în activităţile extracurriculare, dar şi cu convingerea că pot încuraja elevii să se dedice cu succes studiului tehnologiilor spaţiale.

AL PRESS

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.