Doi oameni fără adăpost au murit pe stradă. La Lugoj, nu există un centru permanent pentru ei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Doi oamenii fără adăpost au murit pe stradă, la sfârșitul lunii noiembrie, în Lugoj. Pe certificatul de deces, la cauza morții, nu scrie că au murit de frig, însă, în luna noiembrie, au fost destule nopți în care temperaturile au fost scăzute. Unul dintre decedați a fost găsit în parc pe bancă, acoperit doar cu o pătură, iar celălalt într-o clădire părăsită.

Lugojul nu are un adăpost permanent pentru oamenii străzii. Conform autorităților, motivele ar fi „costurile ridicate” și faptul că omenii fără adăpost refuză să respecte anumite reguli: adică să nu aducă alcool și să nu intre cu câinii care îi însoțesc.

Există un adăpost doar pentru perioada de iarnă, dar acesta nu se deschide decât după trei zile în care se înregistrează consecutiv temperaturi de -5 grade. Or, pentru oamenii străzii, care în general suferă de mai multe afecțiuni, o singură noapte petrecută la temperaturi scăzute poate fi fatală.

„Nu e o situație normală. E de groază în ce condiții trăiesc. E foarte frig și nu au unde să meargă. Nu știu cine a făcut regula asta cu -5 grade, trei zile consecutiv, pentru că o noapte pe stradă, la temperaturi de -5 grade, e destul de greu și pentru un om normal, sănătos. Sunt destul de mulți, ei spun că nu sunt mulți, dar nu e așa! Mergeți prin oraș și o să-i vedeți. E clar că nu au o evidență clară și nu știu câți sunt. E unul la Unic, e unul fără picioare, e unul la piață, e Portocală, care stă într-o toaletă publică, în parc, și mulți alții. Nu e normal să-i lași trei zile, la -5 grade, fără să deschizi adăpostul”,

a declarat, pentru Lugojeanul, o sursă din administrația locală.

În momentul de față, nu există nicio statistică exactă a numărului de oameni fără adăpost. Din datele deținute de Direcția de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Lugoj, rezultă că ar fi cinci persoane, însă reprezentanții acesteia spun că a fost cerută Poliției locale o actualizare a bazei de date.

„Începând din acest an, adăpostul nu mai este la spital, este pe strada Ion Vidu, nr. 17. Este la centrul nostru de persoane cu dizabilități. Într-o parte a centrului am amenajat un spațiu pentru persoanele fără adăpost și îl vom deschide în momentul în care temperaturile vor scădea 3 zile consecutiv sub minus 5. Adăpost de noapte, permanent, nu avem! Noi deschidem un adăpost pentru perioada sezonului rece, în parteneriat cu Poliția Locală și Primăria Municipiului Lugoj. Avem 10 locuri, amenajate pentru perioada în care vor scădea temperaturile, să nu îi lăsăm pe stradă. În fiecare iarnă însă, în momentul în care deschidem adăpostul, pentru cei cinci ai noștri, pe care îi știm de ani de zile prin oraș, acesta se umple cu alte persoane, din alte localități”,

spune Angelica Uscat, șefa Direcției de Asistență Socială.

Dumneaei mai spune că au fost discuții despre deschiderea unui adăpost permanent, însă nu s-au concretizat.

„Am avut discuții și cu vechea conducere și cu actuala conducere a Primăriei. Un adăpost permanent des-chis, conform legislației,  înseamnă un centru rezidențial. Și atunci problema se pune în felul următor: ei nu stau într-un adăpost, persoanele străzii, dacă timpul le permite să stea afară. Și eu vă spun, și când deschidem adăposturile pe perioada iernii, ei stau în centru doar cât este foarte, foarte frig. În rest, nu vor să stea în centru și să aibă niște reguli, ca să poți deschide un adăpost pe standarde și criterii. Ai nevoie de un anumit număr de personal, să poți să-l deschizi. Fiind vorba, deschizi non-stop, adică și zi și noapte, și nu prea ai justificarea. Pe timp de vară, ce să faci cu personalul?”,

afirmă Angelica Uscat, caare mai spune că oamenii străzii nu vor să respecte regulile din centru și că acesta este și motivul pentru care se apelează la polițiști, când adăpostul provizoriu este deschis.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.