Dintr-un record în altul: de la minus 53 de grade, la peste 52 de grade°C

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

O localitate îndepărtată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat duminică temperaturi de peste 52 de grade Celsius, stabilind astfel un record după în urmă cu doar şase luni era la cealaltă extremă şi se lupta se lupta cu temperaturi de minus 53 de grade C.

Temperaturile din Sanbao, depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică. Temperatura înregistrată a depăşit recordul anterior de 50,3 C, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan, o zonă vastă, cu dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Începând din aprilie, ţări din Asia au fost afectate de mai multe runde de temperaturi record, alimentând îngrijorările privind capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă.

Obiectivul de a menţine încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experţii în domeniul climei.

Temperaturile ridicate au pus la încercare reţelele electrice şi culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

China nu este străină de variaţiile dramatice ale temperaturilor de-a lungul anotimpurilor, dar aceste variaţii sunt din ce în ce mai mari.

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraş din provincia Heilongjiang, din nord-estul ţării, au coborât la minus 53 de grade Celsius, potrivit biroului meteorologic local, depăşind precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, stabilit în 1969.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.