Deşi i-a fost anunţată prezenţa la prăznuirea Izvorului Tămăduirii, Mitropolitul Ioan nu a venit

Înaltul Ierarh al Banatului a fost „suplinit”  cu brio de Înalte feţe politicieneşti, care au cuvântat bine, adică într-un cuvânt, au „binecuvântat”.

Este ştiut faptul că în fiecare an, în prima vineri de după Paşte, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Aceasta este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea noastră. Binecuvântarea şi Sfinţirea Apei trebuiau a fi oficiate de ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, care din moitive?! nu areuşit să mai ajungă la prăznuire, astfel că ceremonialul a început cu o jumătate de oră mai târziu, în speranţa că va sosi totuşi. Nu a fost să fie!

De data aceasta, lugojenii nu au fost aşa de numeroşi ca altădată. Poate din cauza vremii câineşti: frig, vânt, stropi de ploaie…

Politicienii au preluat rolul înaltului ierarh binecuvântând despre una, despre alta… Alături de primarul Francisc Boldea, care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii, au fost prezenţi viceprimarul Cristian Galescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, Titu Bojin, director al Regiei Apelor Banat, consilierul judeţean Nicu Bădina, coordonatorul și inițiatorul acţiunii, consilierii locali Gerlinde Opriş, Doris Daiana Bondoc şi Ioan Barboni.

„Prin sărbătoarea de astăzi, pe care o numim Izvorul Tămăduirii, ne amintim de două fapte minunate petrecute în istoria creştinismului. Prima este fapta istorică a împăratului Leon cel Mare, care a descoperit izvorul tămăduitor şi care a construit biserica unde în decursul veacurilor Mântuitorul Iisus Hristos şi Dumnezeu, Sfânta Treime au lucrat cu har dumnezeiesc şi au săvârşit atâ

tea minuni. Apoi, această sărbătoare este închinată Maicii Domnului. Dacă Leon a descoperit în acea pădure efectul tămăduitor al izvorului, noi, creştinii, prin Maica Domnului, am descoperit un izvor al minunilor, al vieţii, al tămăduirilor noastre”, a spus Prea Onoratul părinte Ioan Cerbu, protopopul ortodox al Lugojului.

Întru lămurirea lucrurilor, facem precizarea că slujba religioasă a fost săvârşită de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe protopopul Ioan Cerbu. După termiarea slujbei, lugojenii s-au înghesuit să ia apă sfinţită, dar şi nişte pachete-cadou, oferite de organizatori..

Atmosfera s-a dorit a fi ceva mai caldă prin manifestările artistice  susţinute de Ansamblul „Lugojana” al Casei de Cultură a municipiului Lugoj.

Când am plecat de la Izvorul Tămăduirii eram sub imperiul unui sentiment confuz, diferit de cel ce mă cuprindea în urmă cu ceva ani.. Să fie vârsta de vină? Nu cred,. Cred că vemea e devină.  Sau vremurile. Încerc să mă consolez recitând în gând versul din Glossa  Eminescului: „Vreme trece, vreme vine…”

Mircea ANGHEL


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6891 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.