Operațiune de amploare desfășurată de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice vineri dimineață. Potrivit informațiilor obținute, proprietarii a nouă balastiere din zona Lugojului ar fi operat fără licență și ar fi extins zona de exploatare fără a respecta prevederile legale.
Anchetatorii au descoperit că o parte din sumele obținute din vânzarea de pietriș și nisip nu sunt reflectate în documentele contabile ale firmelor implicate. Se pare că activitatea ilegală desfășurată de aceștia a cauzat un prejudiciu semnificativ bugetului consolidat al statului.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Timiș au pus în executare 9 mandate de percheziție (în jud. Timiș) într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală și de mediu.
Două societăți comerciale implicate în fabricarea betonului și colectarea deșeurilor nepericuloase nu evidențiază în documente legale operațiunile comerciale și veniturile realizate, diminuând astfel taxele datorate statului.
De asemenea, una dintre societăți desfășoară activități miniere fără permis, excavând agregate minerale pe care le comercializează sau le folosește ilegal, fără a plăti redevența la bugetul de stat”, au precizat anchetatorii. Perchezițiile s-au desfășurat în localitățile Remetea-Mare (5), Bucovăț (1), Lugoj (2), Timișoara (1).
Din cercetări a reieșit faptul că, de la începutul anului 2024 și până în prezent, două persoane ar fi exploatat situri pentru extragerea de agregate minerale fără a deține licență sau prin depășirea perimetrelor alocate, fără a evidenția în documentele contabile produsele obținute, care au fost comercializate către diferite societăți de pe raza județului Timiș, dar și din județele învecinate, a precizat IPJ Timiș.
Măsura sechestrului asigurător a fost instituită până la concurența sumei de 200.000 de lei. Cercetările sunt continuate, organele de cercetare penală beneficiind de sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală 5 Deva, Gărzii Naționale de Mediu, Administrația Națională Apele Române și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier. (P. M.)
Lasă un răspuns