Demisiile, act de normalitate sau un prim pas electoral?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Demisiile anunțate în administrația locală relevă cu mult mai mult decât ar părea la prima vedere. Ambalate într-un înveliș de cuvinte bine alese, acestea au dorit să pară acte pline de „respect pentru Lugojeni”. Dar nu sunt decât niște gesturi mărunte, care demonstrează încă o dată că, în toți acești 4 ani, Lugojul a fost condus de o singură persoană, care i-a manipulat pe toți cei din jurul lui.

Poate pe mulți i-a surprins anunțul făcut de „plenipotentul” administrației lugojene, Claudiu Buciu, despre demisiile „la grămadă” ale celor care l-au înconjurat, fără crâcnire, în ultimii 4 ani. Pe mine, însă, nu. Era de așteptat ca asemenea gesturi să aibă loc, când legea este cum este…

Principalul vinovat al acestei situații de impas în care se află viitorul administrativ lugojean este nimeni altul decât… Guvernul României. Ideea comasării alegerilor, oricât de justificată ar părea pentru unii, a adus cu sine și acest mare minus.

Era clar încă de la început că nu toți primarii „nealeși” vor mai vrea să mai stea încă aproape 3 luni în funcție. Să vii zilnic la serviciu și să-ți bați capul spre a face bine pentru o comunitate care a hotărât că NU te mai vrea la Primărie, e destul de greu.

Teoretic, cei care acceptă să rămână până în ultima zi o fac ori pentru anumite avantaje personale (aici este inclus salariul pentru 3 luni, nu vă gândiți la alte cele necuvenite..), ori dau dovadă de un altruism pe care îl mai găsești doar în basmele lui Petre Ispirescu. Așa că, din acest punct de vedere, sunt total de acord (mare mirare mare!) cu Claudiu Buciu!

Nu sunt de acord, în schimb, cu modul cum au fost anunțate aceste demisii. „Trâmbițate” prin vocea „consilierului personal al primarului interimar”, acestea nu au făcut decât să demonstreze, pentru a nu știu câta oară, că toți cei care au ocupat funcții foarte importante la nivel de administrație locală lugojeană nu au fost decât niște oameni de paie…

Primar interimar, viceprimar, director de spital etc., toate aceste funcții care par a fi cu rezonanță au fost duse în derizoriu de actuala administrație.

Nici nu are rost să le mai pronunț numele celor care le-au ocupat. S-a demonstrat cu vârf și îndesat că nici nu a contat vreodată.

Singurul care a contat în tot acest joc a fost doar „maestrul păpușar” și… atât. Restul, doar niște banale păpuși de paie care, acum, când cel care le manevrează a hotărât că e „gata cu joaca”, se vor odihni prin vreun cufăr vechi. Asta până la noi ordine…

Sunt foarte curios cum va gestiona adevăratul „primar ales” al orașului, Călin Dobra, această situație. Practic, este prima criză administrativă prin care trece, de când a fost ales. Va fi un moment foarte dificil pentru el, dar, raportat la experiența sa administrativă și politică, nu cred că va avea prea multe bătăi de cap.

Aceste demisii sunt descrise ca fiind un gest de „respect pentru Lugojeni” de către Claudiu Buciu.

Dar cât de credibil mai poate fi în ziua de azi Claudiu Buciu?

Să înmânezi cheia orașului în momentul când visteria este goală (ba chiar o lași cu un împrumut de 15 milioane de euro), când „marele proiect-Spitalul cel Nou” este într-un impas major și ar putea pierde „finanțarea record” de 150 de milioane de euro și, mai ales, când aproape tot aparatul administrativ este în haos, eu numai respect nu-l văd…

Tot ce văd eu prin acest gest, al demisiilor, este începerea campaniei electorale a lui Claudiu Buciu. Că e pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an, că e pentru alegerile locale din 2028, nu știu a spune.

Poate pare neverosimil pentru unii ce spun eu acum, dar „istoricul” politic al lui Claudiu Buciu îmi argumentează din plin această ipoteză. Din punct de vedere administrativ, Buciu a fost un dezastru pentru acest oraș. Din punct de vedere politic, mereu a fost cu un pas înaintea multora…

Credeați că dacă trece 9 iunie vom avea parte doar de liniște? Adevărata luptă politică de abia acum începe, cred eu. Și sunt foarte convins că va fi una mult mai aprigă decât cea trecută, că s-a lăsat cu foarte multe orgolii rănite.

Deci, sunt demisiile acte de normalitate sau doar un prim pas electoral?

Vom vedea…

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.