Demisia primarului interimar Bogdan Blidariu este doar o strategie politică

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN 

Un subiect foarte discutat zilele acestea este cel al demisiei actualului primar interimar al Lugojului, Bogdan Blidariu. Anunțată de ceva vreme de către chiar domnia sa în anumite cercuri, această demisie pare a fi de o importanță majoră, pentru unii. Totuși, din punct de vedere administrativ, pe toată perioada cât acesta a condus orașul, nu au fost schimbări radicale față de perioada anterioară. Acceptarea prezenței de către domnia sa a primarului demis, Claudiu Buciu, în aparatul Primăriei Lugoj a demonstrat foarte clar „cine este șefu’” în ogradă…

Demisia este un act unilateral, care nu necesită nici vreo motivație și nici vreo aprobare. Demisia se „dă” și… atât. De aceea, „joaca de-a demisia”, pe care se pare că o practică actualul primar interimar al Lugojului ridică multe semne de întrebare. Nu am vorbit personal cu domnul Blidariu pe acest subiect (sunt convins că dacă i-aș fi cerut acest lucru, ar fi fost de acord să o facă), dar nu motivația acestui gest este subiectul articolului de astăzi.

Ce s-ar întâmpla dacă, totuși, această demisie s-ar întâmpla cu adevărat? Nu mare lucru. Administrativ, locul de primar interimar ar fi imediat ocupat de către actualul viceprimar, Adrian Serendan. Într-o primă ședință de Consiliu Local s-ar propune alegerea dintre consilieii locali a unui nou viceprimar. Cum știm cine este „majoritar” la ora actuală în Consiliu, sigur nu vom avea nicio surpriză. Va fi cine va trebui să fie, că, vorba aceea, totul este din „respect pentru Lugojeni”, nu?

Deci, administrativ, nu se vor schimba multe lucruri, sau, cel puțin, nu va fi nicio schimbare care să aibă vreun efect major. O anumită surpriză s-ar putea să apară, totuși, când va fi anunțat noul cabinet al primarului. Poate nu o să mai regăsim aceleași nume, sau, chiar dacă ele se vor păstra, funcțiile aferente vor fi altele. Mult „trâmbițata” numire de către o anumită parte a presei a lui Claudiu Buciu pe postul de City Manager, va avea, poate, în sfârșit, loc. Și cam asta ar fi tot… Viața ar merge înainte, la fel ca până acum.

Vom continua să auzim de aceleași funcții administrative imaginare, create de o parte a presei și atribuite unui personaj politic local („primarul ales”, „primarul cu atribuții de primar” etc ). Vom fi în continuare „blagosloviți” cu aceleași comunicate pline de „belșug”, postate pe o anumită pagină de facebook.

Totuși, această demisie ar avea un efect destul de important în zona politicului. Aici cred că va fi o problemă destul de mare pentru Claudiu Buciu. Sigur nu îi va fi ușor să explice electoratului cum de a fost părăsit de unul dintre cei mai vechi colaboratori politici ai lui. Și nu oricând, ci într-un moment destul de dificil al carierei sale politice.

Pentru un politician aflat în plină campanie electorală (demult este evident acest fapt!), această demisie va fi foarte greu de digerat. Chiar dacă alegerile anticipate nu vor mai avea loc, nu mai este chiar așa de mult timp până la cele la termen.

Personal, nu cred că această demisie va avea loc. Ar fi o lovitură prea mare pentru Claudiu Buciu, pentru ca ea să se întâmple. Să nu uităm că, așa, fără conducere și într-un plin scandal cu „mai marii” de la județ, consilierii locali ai PNL Lugoj au fost cei mai disciplinați din Consiliul Local.

Orice „pohtă” a lui Claudiu Buciu a fost transformată în realitate, imediat, fără „crâcnire”. La șah, mutările se gândesc cu mult timp înainte… Să fie această demise o mutare strategică, cu efect în viitor? Aceasta ar fi singura explicație, dacă ea se va întâmpla. Administrativ, Claudiu Buciu poate nu a demonstrat mare lucru (părere strict personală!), dar politic, în schimb, da.

În scurta perioadă de când a luat politica în serios, a reușit cam tot ce și-a propus. Și de aceea cred că, dacă totuși această demisie a lui Bogdan Blidariu se va întâmpla, ea va fi doar o mutare strategică gândită de Claudiu Buciu și nimic altceva.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.