
Oricât ar părea de straniu, în această zi și, mai ales, în cursul serii, vedetele aflate în epicentrul atenției generale nu mai sunt cei doi candidați prezidențiali, ci alte persoane. Persoane care au fost relativ discrete timp de doi ani, ceva mai puțin discrete pe parcursul anului trecut și până ieri, alaltăieri, și care vor deveni absolut discrete în următorii patru ani. Aceste persoane sunt conducătorii așa-numitelor institute de cercetare de piață.
S-au înmulțit ca ciupercile, odată cu interminabilele alegeri inițiate începând din primăvara anului trecut, și cele mai multe asemenea institute urmează să dispară peste doar câteva zile și, pur și simplu, să nu mai știm de ele. Dar astăzi sunt în prim-plan, iar cele mai importante vedete se vor produce pe cele mai importante platouri ale televiziunilor de știri. Ne vor furniza estimările lor sub formă de exit-poll-uri, după ce, pe parcursul zilei, unele așa-zise institute au făcut sondaje la urne, iar altele — cele mai multe — s-au făcut că le fac, întrucât le lipsesc operatorii de teren, iar activitatea lor s-a desfășurat și se desfășoară pe colțul unei mese de la bucătărie.
În continuare, mă voi referi la ceea ce înseamnă amnezie publică.
În campaniile desfășurate pe parcursul anului trecut — europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, o rundă și ceva — așa-zisele institute de cercetare de piață s-au făcut literalmente de râs. Iar, în final, a venit și catastrofa. Reprezentanții acestora au pretins, ca de altfel și cei care au anulat alegerile, servindu-ne o lovitură de stat, că domnul Călin Georgescu a evoluat cumva pe sub radar, că boții și tiriboții au votat, nicidecum cetățenii sondați, și că, din acest motiv, prognozele s-au bătut cap în cap cu realitatea. Iar, în ceea ce privește votul din diaspora, au invocat, în mod mincinos, faptul că nu dispun de mijloacele necesare unor evaluări.
În mod miraculos, institutele au supraviețuit, iar tupeul conducătorilor acestora a rămas neștirbit și pe parcursul acestui an. Nici anul trecut, nici în 2024, nu au suflat un cuvânt despre sumele colosale, pe meritate de bani din banii publici, pe care le-au încasat din partea partidelor politice pentru a mistifica rezultatele cercetărilor de piață și pentru a influența, în acest fel, procesele politice și electorale.
În termeni morali, ceea ce au făcut cele mai multe dintre aceste așa-zise institute trebuie categoric condamnat. În termeni profesionali, ele s-au discreditat și ar trebui să se autodizolve în totalitate. Iar sociologii care au lucrat la ele să-și găsească un alt loc de muncă. În termeni penali însă, cred că avem de-a face cu dovezile unei dezinformări deliberate a opiniei publice, în scopul manipulării procesului electoral și al îngenunchierii democrației. Sper să trăiesc ziua în care să-i văd pe cei mai mulți dintre aceștia făcând pârtie în fața unor procurori nevânduți, neobedienți și profesioniști.
Dar seara asta este seara lor de gală. Se vor comporta ca cele mai de succes vedete din România, se vor lăfăi pe micile ecrane, ne vor arăta ce și cum și, fără doar și poate, de această dată, cu ocazia exit-poll-urilor ale căror rezultate nu mai pot manipula pe nimeni, vor încerca din răsputeri, transpirând la greu, să ne furnizeze rezultate care, cât de cât, se vor apropia de cele finale. Nu e ușor, întrucât și-au pierdut acest exercițiu. Nu va fi ușor, întrucât, până în ultima secundă, partidele vor încerca să-i tragă într-o direcție sau alta. Unele, pentru a susține teza conform căreia alegerile au fost corecte, nefraudate, iar altele, dimpotrivă, având obiectivul clar de a susține în final fraudarea și de a încerca, pe ultima sută de metri, să mai dreagă busuiocul.
Astăzi este seara lor! Iar pentru mulți, e ultima seară.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns