[Galerie FOTO] De la Novi Sad, Capitala Culturală Europeană 2022, la Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2023

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Situat destul de aproape de graniţa cu România, oraşul Novi Sad, capitala Voivodinei,  a găzduit vineri, 13 ianuarie 2023, o delegație de 40 jurnaliști de la cele mai importante publicații din Timișoara și Lugoj. Din delegație au făcut parte și Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 și consulul onorific al Spaniei la Timișoara, Jose Miguel Vinals Arino, membru în board-ul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Motivul găzduirii acestei armate de jurnaliști a fost predarea ștafetei de Capitală Europeană a Culturii, ocazie cu care a fost organizată și o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentat un scurt bilanț al manifestărilor organizate, timp de un an, în orașul de pe malul Dunării. Pentru că, în 2022, Novi Sad a fost, alături de Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania), Capitală Europeană a Culturii.

Cele trei orașe au predat ștafeta, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în 9 ianuarie, la Muzeul Acropole, din Atena, către orașele care vor reprezenta Capitalele Culturale Europene în 2023: Timișoara (România), Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia).

Dar să revenim la Novi Sad, unde, într-o singură zi, vineri, 13 ianuarie, când s-a sărbătorit și Anul Nou pe rit vechi, ultima zi în care a orașul de pe malul Dunării a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii, au fost organizate nu mai puțin de 40 de evenimente culturale, majoritatea cu casa închisă.

Cum spuneam mai sus, la sosirea noastră a fost organizată o conferință de presă, ocazie cu care Sara Vuletić, directoarea acțiunilor culturale în cadrul Asociației Capitală Culturală Europeană Novi Sad 2022, împreună cu Djula Ribar, directorul de relații internaționale al Asociației Capitală Culturală Europeană Novi Sad 2022, au prezentat un scurt bilanț al manifestărilor organizate, timp de un an, în orașul de pe malul Dunării.

Cei doi au evidențiat faptul că Novi Sad, la fel ca Timișoara, s-a confruntat cu probleme de infrastructură, dar a reușit să restaureze clădirile istorice din centrul orașului și să transforme opt clădiri industriale, vechi și abandonate, în centre culturale.

Totodată, a fost pusă în valoare și Cetatea Petrovaradinului, de pe malul Dunării, un monument arheologic care datează din anul 1692 și se întinde pe o suprafață imensă (numai coridoarele din interiorul ei au 16 kilometri), care acum găzduiește Muzeul Fortăreței, Academii de artă, Observatorul Astronomic, galerii de artă subterane, Planetariumul, mai multe hoteluri, restaurante și magazine cu suveniruri.

Pentru Novi Sad, anul în care a fost Capitală Europeană a Culturii a fost unul plin de evenimente culturale, cu sute de spectacole, concerte și expoziții, dar și cu peste 60 de milioane de euro investiți în infrastructura culturală, evenimente care au crescut numărul vizitatorilor din oraș cu mai bine de 40 % față de anul anterior.

Între cele 40 de evenimente organizate la Novi Sad în ziua prezenței noastre în oraș s-a aflat și o inedită expoziție, desfășurată în muzeul din faimoasa Cetate Petrovaradin, în care au fost prezentate momente din viața fizicianului și matematicianului Mileva Marić, născută în Serbia, prima soție a lui Albert Einstein, care a avut o contribuţie uriaşă la descoperirile savantului.

La Timișoara, deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii are loc în perioada 17-19 februarie, când vor fi organizate o serie de spectacole și evenimente în întreg orașul, în timp ce la Veszprem deschiderea oficială va avea loc în 21 ianuarie, iar în orașul Elefsina, în 4 februarie.

Foto: Constantin DUMA

Despre admin 6350 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.