De ce unii bebeluși au strabism? Ce trebuie să știi dacă copilul tău are această afecțiune oculară

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Există anumite cazuri în care bebelușii se nasc cu strabism, ceea ce duce la probleme de lungă durată. Aceasta nu este doar o problemă care are legătură cu înfățișarea, ci aduce neajunsuri cu privire la vedere.

Copiii diagnosticați cu strabism trebuie adesea să poarte ochelari, pentru că altfel vor avea vederea încețoșată și le poate fi afectată activitatea școlară. Uneori, problema se rezolvă de la sine, odată ce bebelușul crește, însă alteori ea persistă până se intervine prin tratament.

Iată cauzele apariției strabismului la bebeluși!

Dezvoltarea naturală a ochilor

În primele cinci luni de viață,  este normal ca un copil să privească încrucișat, pentur că încă nu a dobândit capacitatea de a privi cu ambii ochi odată, pentru că de-abia după această vârstă se dezvoltă complet din acest punct de vedere.

Nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere

Dintre simțuri, vederea se dezvoltă ultima înainte de naștere. Capacitatea sa de a percepe gradele de lumină începe să apară odată cu a șaptea lună de sarcină. Prin urmare, vederea este simțul cel mai puțin stimulat în perioada postnatală.

În perioada imediat următoare nașterii, bebelușul vede la o distanță de 20-30 cm, suficient cât să o vadă pe mamă și alte fețe din jur, pentru că există o înclinație spre perceperea chipurilor.

În jurul vârstei de patru luni, capacitatea vizuală se apropie deja de cea a unui adult. Ca să creezi o legătură strânsă cu bebelușul tău, când îl privești este inidcat să te așezi la o distanță potrivită în fața lui, de 20-30 cm.

Dacă bebelușul s-a născut prematur, este posibil ca ochii, îndeosebi mușchii oculari responsabili de alinierea acestora, să nu se fi dezvoltat la parametri normali.

Prezența unei malformații congenitale

Uneori, poate exista o malformație congenitală care afectează mușchii oculari care susțin aliniamentul ochilor.

Un defect neurologic

Poate fi vorba și despre o problemă la nivel neurologic, care duce la incapacitatea ochilor de a se alinia pentru vederea biinoculară optimă.

Ambliopia

Ambliopia presupune că unul dintre ochi este folosit, din diferite cauze, mai puțin decât celălalt, ceea ce duce la o „lenevire” a acestuia și la slăbirea mușchilor care-l susțin.

Hipermetropia netratată

Și hipermetropia poate fi o cauză, de aceea trebuie să mergi la medic dacă problema ochilor încrucișați nu dispare până în jurul vârstei de șase luni. Astfel, copilului îi vor fi prescriși ochelarii necesari, astfel că strabismul nu se va agrava.

O anomalie retinală congenitală

Se poate întâmpla ca cel mic să fie afectat de o anomalie congenitală ce afectează retina, care duce, printre alte dezavantaje și la apariția strabismului.

Retinoblastomul

Retinoblastomul reprezintă un tip de tumoră canceroasă a retinei, care afectează mai ales bebelușii și copiii mai mici de trei ani.

În cazul strabismului apărut în primul an de viață, indiferent de cauza sa trebuie efectuată cât mai repede o operație, pentru că apoi există șansa ca vederea să nu se mai amelioreze prin intervenții chirurgicale. Ca să afli detalii, descoperă aici modul cum poți apela la o operație la Infosan.ro.

Strabismul apărut la bebeluși este congenital, fiind adesea legat de alte afecțiuni oculare. Odată ce observi semne ale bolii, este necesar să mergi la consult cât mai repede cu micuțul, pentru ca medicul să-ți recomande tratamentul potrivit.

Sursă foto: Unsplash.com

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.