La sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul era un sport destinat în exclusivitate elitelor. Fotbalul pentru săraci, tenisul pentru bogați, era o ironie a anilor 1900. Cea mai plauzibilă teorie conferă femeilor răspunderea alăturării albului lângă tenis. Doamnele și domnișoarele din înalta societate purtau rochii și haine albe în acei ani. Albul era nuanța elitelor, iar reprezentantele sexului frumos au venit lângă fileu îmbrăcate ca pentru o mare ocazie. Albul adus de femei pe terenul de tenis a fost adoptat și de bărbați. Ani la rând, ei erau îmbrăcați pe terenul de tenis în jachetă și pantaloni lungi, de culoare albă.
Primii care au abdicat de la albul imaculat au fost Cei 8 eleganți (The handsome eight), jucători profesioniști care aparțineau grupării lui Dave Dixon, în 1968. Arthur Ashe, tenisman de culoare, a apărut la Rolland Garros, în 1972, într-o bluză de culoare galben-pal, sfidând astfel regulile extrem de stricte de la Paris. În același an, la Wimbledon, Rosemarie Casals era obligată de arbitru să își schimbe echipamentul, din cauza unui desen colorat de dimensiuni reduse.
Treptat, televiziunea în culori, sprijinită de creatorii de modă care nu găseau suficient de atractive costumele albe, au impus apariția culorii în tenis, precum și diverisificarea coloristicii utilizate.
Echipamentul alb imaculat, în tenisul de azi, a devenit o amintire aproape melancolică. Persistă culoarea, aducând cu sine o mai ușoară identificare a jucătorilor. Tabăra celor care susțin albul echipamentului de tenis se micșorează pe zi ce trece.
Tenisul rămâne, orice s-ar spune, sportul alb. Indiferent de ce culoare ar căpăta tricourile de joc, istoria și tradiția conferă tenisului statutul de sport al eleganței redată de acel alb fără pată din epoca romantică a jocului…
40 de jucători de toate vârstele, începând de la copii de doar 4 ani până la Old Boys în vârstă de peste 70 de ani au participat la cea de-a XI-a ediție – 2016 – a Cupei Werzalit la tenis de câmp, desfășurat la baza sportivă de pe Insula Cotu-Mic din Lugoj. Sub privirile încântate ale spectatorilor, părinți ai copiilor, prieteni și alți numeroși lugojeni, iubitori ai ”sportului alb”, competiția s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, dominând fair-play-ul la fiecare meci disputat în cadrul competiției organizate de patronul clubului de tenis, Gigi Cernea și sponsorul competiției, S.C. Werzalit Lemn Tech S.C.S., prin Stephen K. Rambacher.
Câștigătorii ediției a XI-a a Cupei Werzalit – 2016:
Seniori:
1. Cosmin Barbu
2. Dinu-Vasile Buliga
Senioare:
1. Anamaria Pop
2. Andra Curuțiu
Old Boys:
1. Costel Câra
2. Mihai Moldovan
Dublu:
1. Ovidiu Todor și Florin Pop
2. Sorin Lupescu și Cosmin Barbu
Copii:
Băieți: Andrei Cădariu
Fete: Bianca Voinescu
Premiul Special pentru fair-play: Andra Curuțiu
Premiul special pentru fair-play a fost acordat Andrei Curuțiu, care, cu toate că la meciul anterior a câștigat partida cu Anamaria Pop, a acceptat să joace un al doilea un meci cu aceasta, după al doilea meci Andra clasându-se pe locul al doilea (au fost înscrise 3 jucătoare de tenis în competiție, cea de-a treia renunțând după partida pierdută cu Anamaria Pop).
Interviu cu Stephen K. Rambacher,
în exclusivitate pentru ”Actualitatea”:
- De câți ani sunteți în România?
- De aproape 20 de ani sunt aici, am fost de la început, când am căutat o locație pentru investiție în Lugoj pentru firma Werzalit, am fost promovat în funcția de director general și sunt de o perioadă îndelungată aici în România.
- Vă place să locuiți în România, ce părere aveți despre orașul nostru?
- România este o țară frumoasă în diferitele sale aspecte și Lugojul este un oraș cu toate posibilitățile și cu această insulă minunată, unde noi organizăm această competiție. Acum se desfășoară a XI-a ediție, la început nu au fost condițiile foarte bune care sunt acum, am foarte mult respect pentru Gigi Cerna, care, după inundații (N.R. în anii 2000 și 2005), a renovat totul și a dezvoltat baza sportivă cu terenuri foarte bine amenajate, creând condiții extraordinare pentru acest frumos sport, iar locul este superb, foarte îngrijit, cu plante ornamentale deosebite, cu flori foarte frumoase, un loc care inspiră pace, prietenie și spirit sportiv fair-play. Îmi place aici (poate nu sunt chiar obiectiv, pentru că eu mă simt lugojean), după mine este un loc foarte special, unic în vestul României, totul este minunat, nu există nici în Timișoara și poate este unic chiar în România…
- Câți participanți a avut această a XI-a ediție a Cupei Werzalit?
- Patruzeci de participanți, acest eveniment sportiv este foarte apreciat în oraș. Competiția s-a desfășurat aproape o săptămână pe terenurile amenajate impecabil la baza sportivă de pe insulă.
- Au participat și copii la competiție, ați avut participanți la toate categoriile de vârstă?
- Da, la toate categoriile de vârstă, am avut și copii (fete și băieți), seniori și senioare și Old Boys. Este un eveniment deosebit, participarea atâtor categorii de sportivi este cea mai importantă.
- Felicitări! Pentru Lugoj este foarte importantă o astfel de manifestare sportivă și este o șansă pentru copii și pentru tineri să poată practica acest sport în condiții optime.
- Sportul este un element foarte important în viață, o condiție să rămâi sănătos și prin desfășurarea acestor competiții poate mai multe persoane să fie interesate de activitatea sportivă, este ceva foarte bun pentru organismul uman.
- Acest sport este pentru orice vârstă, am văzut și copii, dar și concurenți în vârstă? E admirabil că ați reușit să adunați atâția competitori la un eveniment și să vină cu drag să practice acest sport…
- Da, este un sport frumos pentru orice vârstă. Și nu este un eveniment cu premii de valoare mare. Câștigătorii au primit cupe, diplome, tricouri albe de sport, șepci. Baza acestui sport și a competiției este prietenia și spiritul sportiv fair-play (acestea sunt ingredientele acestei competiții) și condițiile sunt foarte bune. Pot spune că la fundamentul acestor manifestări sportive este o prietenie veche dintre Gigi Cernea și mine… Am fost plecat din Lugoj șase luni, am făcut o pauză de un an la Cupa Werzalit, însă la prietenie nu se poate face pauză… Acum revitalizăm acest eveniment sportiv.
- Timpul a fost frumos pe durata competiției?
- Da, doar o zi a fost puțină ploaie, este o tradiție vremea bună la această competiție și se pare că noi suntem cu noroc și septembrie este o lună bună pentru o astfel de competiție, temperatura este acceptabilă pentru acest sport în aer liber.
- Câteva cuvinte pentru cititorii publicației Actualitatea?
- Să rămână activi, să facă sport și să fie deschiși pentru activități în diferite domenii.
- Cu mulțumiri pentru timpul acordat, vă dorim succes în continuare cu această competiție!
Estera CIMPONERIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns