Cum să obții resursele financiare necesare pentru start-up-ul tău?

Indiferent de cât de bine sună planul tău de afaceri, un element esențial în succesul start-up-ului este tocmai capacitatea de a obține fonduri pentru a începe și dezvolta ideea de pe hârtie.

În timp ce mulți antreprenori la început de drum își finanțează noile companii din fondurile proprii sau din ajutorul financiar primit de la prieteni și familie, dar există și alte opțiuni disponibile. Cu toate acestea, proprietarii de afaceri trebuie să înțeleagă că obținerea resurselor financiare nu este niciodată o etapă ușoară.

Pentru a înțelege acest proces, ți-am pregătit un articol despre cum să obții fondurile potrivite pentru înființarea și dezvoltarea start-up-ului tău!

1. Finanțare prin investitori îngeri

Investitorii îngeri („Angels”) sunt de obicei persoane care investesc în start-up-urile la început de drum în schimbul dreptului de proprietate asupra capitalurilor afacerii.

Investițiile oferite de îngeri se încadrează de obicei ntre 25.000 și 100.000 de euro, dar pot fi chiar mai mari.

Pentru a obține fondurile necesare din partea acestora, trebuie să știi ce aspecte îi interesează într-un start-up:

  • Calitatea, pasiunea, angajamentul și integritatea antreprenorului;
  • Oportunitatea de piață și potențialul companiei de a se extinde;
  • Un plan de afaceri bine pus la punct;
  • Utilizarea tehnologiei/aplicațiilor digitale inteligente;
  • Viabilitatea de a obține finanțare suplimentară în cazul în care se înregistrează progrese.

Există diverse modalități de a găsit investitori îngeri interesați de ideea start-up-ului tău, inclusiv în rândul altor antreprenori sau rețelelor de investitori îngeri.

2. Împrumuturi nebancare pentru afaceri mici

Împrumuturile oferite de instituțiile nebancare pentru start-up-uri și IMM-uri au devenit foarte populare în ziua de astăzi datorită beneficiilor pe care le prezintă. Prin obținerea acestor fonduri, ai posibilitatea de a accelera dezvoltarea și extinderea start-up-ului, de a spori eforturile de vânzări și marketing, de a angaja oameni noi și multe altele.

Creditele IFN pentru start-up-uri de la Vitas România permit accesul la fonduri tuturor afacerilor la început de drum care au mai puțin de 3 luni de activitate pe piață. Acest avantaj este unul important, având în vedere condițiile stricte de eligibilitate pentru obținerea unui împrumut bancar.

De asemenea, accesul facil la creditele oferite de Vitas România se datorează și garanțiilor flexibile. Astfel, poți garanta rambursarea împrumutului printr-un girant, imobil sau printr-o garanție oferită de Fondul European de Investiții.

3. Finanțare prin capital de risc

Antreprenorii care caută finanțare apelează adesea la afacerile cu capital de risc. Astfel de firme pot furniza fondurile necesare, precum și asistență strategică pentru intrarea pe piață și dezvoltarea start-up-ului în timp.

Cu toate acestea, obținerea finanțărilor cu capital de risc nu este deloc un proces ușor. Capitaliștii de risc doresc de obicei să învestească în start-up-uri care urmăresc oportunități mari cu potențial ridicat de creștere și care și-au dovedit deja randamentul.

Capitaliștii de risc își concentrează eforturile de investiții pe anumite aspecte, cum ar fi:

  • Sectoare industriale specifice: software, medii digitale, dispozitive mobile, biotehnologie etc.;
  • Etapa de dezvoltare a start-up-ului;
  • Locația geografică: start-up-urile înființate în zone foarte bine dezvoltate, cum ar fi București și Cluj-Napoca, au o posibilitate mai mare să obțină finanțare din partea capitaliștilor de risc.

Înainte de a încheia o colaborare în acest sens, vezi care sunt aspectele pe care le ia în considerare o firmă cu capital de risc.

Prin urmare, oricât de extraordinară este ideea ta de afaceri, fără resursele financiare corespunzătoare, start-up-ul nu-și va vedea niciodată locul pe piață. Alege inteligent, în funcție de nevoile afacerii.

Despre admin 6793 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.