Cum să-l determinați pe cel mic să petreacă mai puțin timp pe tabletă?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Limitarea tehnologiei în cazul copiilor poate fi o măsură importantă pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a acestora. Odată ce copilul se află în pragul dependenței de tehnologie va fi destul de dificil să substituiți orele petrecute în fața unui ecran cu orice altă activitate. Pentru început ar fi bine să vă resemnați că niciun copil nu va renunța voluntar la acest obicei și de aceea va trebui să interveniți într-un mod subtil.

Iată câteva sugestii prin care să limitați timpul celui mic în fața ecranului

Diversitate

Copiii sunt foarte creativi din fire, dar până și inspirația lor se epuizează la un moment dat. Într-o curte relativ goală, aceștia nu vor putea inventa jocuri la nesfârșit fără a avea o “recuzită” de integrat. Un loc de joacă amenajat chiar în curte îl poate face pe cel mic să sacrifice timpul petrecut pe telefonul mobil pentru a sta în aer liber. Dacă aveți posibilitatea, îl puteți realiza dintr-odată, deși ar fi indicat să i-l completați treptat. Astfel, de fiecare dată când vedeți că începe să reducă timpul la locul de joacă îi veți aduce un nou element care să-l distreze. În această manieră nu-i veți permite plictiselii să-l acapareze.

Lectură, lucrări manuale sau jocuri interactive

Variațiile de temperatură și diversitatea fenomenelor naturale fac ca locul de joacă din curte să nu fie întotdeauna disponibil. Din acest motiv trebuie să pregătiți câteva activități pe care le puteți desfășura în interiorul casei. Un mod bun prin care cel mic poate să-și ocupe timpul benefic, exersându-și cititul, este să-i puneți la dispoziție o carte manga sau orice altă carte potrivită vârstei acestuia. Va fi captivat de ilustrațiile pe care le poate privi la nesfârșit fără să-i dăuneze în vreun fel vederii. Așadar, aruncați o privire peste benzile desenate de pe Books-Express.ro destinate copiilor. De asemenea, puteți confecționa figurine din diverse materiale pe care ulterior să le pictați cu acuarele, să împletiți brățări din material textil sau să realizați orice altceva ce-i surâde celui mic. Jocurile interactive sunt soluția pentru a petrece mai mult timp în familie, dar și răspunsul problemei ridicate mai sus.

Încurajați-l să facă un sport

În calitate de părinte ar trebui să știți că cel mai bun mod de a-l disciplina și de a-l învăța pe cel mic să fie responsabil este să practice un sport. Înainte de a lua o decizie ce-l va privi exclusiv pe micuț, consultați-vă cu acesta, încercând să alegeți cea mai convenabilă variantă. Un sport nu numai că-i va ocupa o bună parte din zi și îi va consuma energia, dar va contribui și la dezvoltarea lui armonioasă.

Adoptați un animăluț

Un animăluț de companie îl va distra și responsabiliza pe cel mic, dincolo de faptul că va vedea în acesta un nou partener de joacă. Adoptând un cățel, spre exemplu, cel mic va petrece ziua hrănindu-l, periindu-l și nu în ultimul rând plimbându-l. În plus, jocurile vor prinde o altă dimensiune, întrucât un animăluț își va face propriile reguli.

Având acces regulat la tehnologie, nu-l puteți lipsi dintr-odată și definitiv pe cel mic de ea. Este de precizat însă că trebuie să aveți control asupra timpului petrecut pe dispozitivele respective, dar și asupra a ceea ce accesează.

Sursă foto – unsplash.com

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.