Cum să crești un cititor

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ebTMTLhju5A

Una dintre marile probleme ale părinților este cum să-i facă pe copii să iubească lectura. Realitatea este că rareori vezi un copil căruia să-i placă să citească, iar motivele sunt dintre cele mai diverse. Bucuria lecturii este ceva ce se învață, iar pentru asta copilul trebuie să aibă norocul de a avea părinți inspirați și profesori cu adevărat dedicați. În general, lectura nu este activitatea preferată a copilului din mai multe motive:

  • îl îndepărtează de la activitățile lui preferate;
  • i se cere imperativ să citească, lectura nu mai este considerată o plăcere, ci o obligație;
  • lecturile cu adevărat interesante și care l-ar putea fascina sunt pe lista de lecturi suplimentare, nicidecum în manualele obligatorii;
  • profesorii nu știu să dezvolte copilului bucuria de a citi;
  • părinții, la rândul lor, nu încurajează prea mult lectura, fiind mulțumiți dacă fiul sau fiica lor își ia examenele.

În aceste condiții, ce șanse ai să faci din copilul tău un cititor pasionat? Destul de multe. Iată ce ar trebui să ai în vedere:

  • Alege cărțile potrivite pentru vârsta lui: cărțile editurii Litera te pot ajuta. Optează pentru cărți care se potrivesc vârstei, personalității lui, pasiunilor pe care le are.
  • Fii exemplu pentru copilul tău: copiii au tendința, când sunt mici, de a copia comportamentul părinților. Dacă te va vedea citind în timpul liber, dacă va vedea că ești interesat de cărți, va fi și el. Pentru a face experiența și mai interesantă, poți să-i citești tu povești când este mic, iar apoi puteți comenta pe marginea ei. Sau puteți compune propria voastră poveste, plecând de la una pe care o cunoașteți. În acest fel, îi stârnești imaginația.
  • Biblioteca nu trebuie să lipsească: dacă în casă există o bibliotecă, este un semn că părinții citesc. În aceste condiții, probabil că și copilul va fi un cititor pătimaș. Este cu atât mai potrivit să-ți încurajezi copilul să-și organizeze propria bibliotecă.
  • Obișnuiește-l cu imaginile din cărți de mic, chiar dacă este prea mic pentru a i se citi povești. Obișnuiește-ți copilul cu imagini colorate din cărți. Apoi, pe măsură ce crește, citește-i, conversează cu el pe tema poveștii, fii sigur că înțelege ce citești și dacă nu înțelege unele cuvinte încearcă să le explici. Prietenia cu lectura se face prin intermediul imaginilor și prin intermediul părinților.
  • Vorbește cu el despre cartea pe care o citește. Atunci cînd citește o carte, vorbește cu el despre aceasta, întreabă-l de acțiune, de personaje, cum crede că se va termina, cum ar vrea el să se desfășoare acțiunea. Pentru a nu se simți dezavantajat, povestește-i și tu ce citești și ce ți se pare interesant la carte sau la autor.
  • Fă-i cunoștință cu eroii tăi preferați din copilărie: poate fi vorba despre cei trei mușchetari, Robin Hood, căpitanul Nemo, Huckleberry Finn, Tom Sawyer și Jim. Explică-i de ce erau importanți pentru tine și de ce este bine ca el să-și caute proprii eroi.
  • Pune-i întrebări în timp ce-i citești: în acest fel, îl stimulezi să gândească, verifici dacă înțelege și îi dezvolți capacitatea de sinteză și atenția.
  • Nu renunța să-i citești doar fiindcă a învățat alfabetul: fă din lecturile voastre un moment special de bucurie familială, un motiv de apropiere și de petrecere a timpului în mod plăcut.
  • Nu-l zori să citească repede: mai degrabă învață-l să se joace cu ideile, cu acțiunea, su imaginația. Învață-l să citească cu voce tare și să folosească intonația în mod diferit.
  • Pune-i audiobook-uri și teatru radiofonic: s-ar putea ca după aceea copilul să fie suficient de curios încât să-și dorească să citească și cartea.
  • Uitați-vă la filme realizate după cărți: vorbește cu el și încearcă să-l atragi spre lectura cărții.

Există așadar diverse modalități prin care îl poți împrieteni pe cel mic cu lectura. Important este să nu lași acest lucru doar în seama profesorilor, pentru că tu știi cel mai bine ce lecturi se potrivesc copilului tău.

Despre admin 6793 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.