Cum să alegi o poliță facultativă de asigurare a locuinței

Sursa: Pixbay

Locuința ta este locul în care te simți protejat, în siguranță și relaxat. Totuși, ce trebuie să faci pentru ca aceasta să rămână un astfel de loc? Bineînțeles, te ocupi de treburile casnice, o înfrumusețezi mobilând-o în stilul tău unic. Însă, ce se întâmplă când evenimentele neprevăzute îți strică planurile și ești nevoit să scoți bani suplimentar din buzunar pentru a repara o țeavă spartă, pentru a înlocui parchetul sau pentru a cumpăra un nouă mașină de spălat rufe?

Asigurarea facultativă a locuinței reprezintă un bun prilej pentru a economisi bani. Tocmai de aceea alege să închei asigurarea de locuință din timp, in 2 pasi.

Primul pas – Încheie o asigurare obligatorie ( PAD )

Al doilea pas – Încheie o asigurare facultativă

De ce am nevoie de ambele asigurări?

Pentru că asigurarea obligatorie te acoperă doar pentru cutremur, inundații ca și fenomen natural și alunecări de teren, iar asigurarea facultativă te acoperă pentru mai multe cauze.

Riscuri acoperite asigurare facultativă

Riscuri de bază

  •  FLEXA ( incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor), fenomene atmosferice, greutatea stratului de zăpadă/ gheață, avalanșă, furt și tâlhărie, greve și tulburări civile, inundații de la apa de la conductă

Acoperiri importante de adăugat în caz că nu sunt incluse deja

  • Asistență de urgență, fenomene electrice, inundații de la apa de la conductă, răspundere civilă din proprietatea clădirii, riscul de răspundere civilă pentru incendiu și explozie

Alte riscuri suplimentare

  • Accidente persoane din locuință, avarii centrala termică, avarii ale instalațiilor de aer condiționat, spargere bunuri casabile, răspundere civilă pentru animale de companie, pierdere chei, cheltuieli de cazare provizorie la o altă locație, asigurare panouri solare

Reține că există mult mai multe riscuri asigurate, important este să comunici consultantului ca el să iți ofere și să îți prezinte ofertele avantajoase pentru tine și locuința ta.

Aproape toți asigurătorii oferă riscurile de mai sus, dar diferențele dintre ei sunt modul de a le acorda, de la limite și până la numărul de evenimente acordate pe an pentru fiecare risc asigurat.

Suma asigurată

Suma asigurată se stabilește de comun acord cu tine, în funcție de valoarea locuinței în momentul încheierii asigurării, suprafața utilă, dar și îmbunătățirile aduse acesteia.

Un calcul rapid ne permite să afirmăm că suma recomandată pentru o locuință cu suprafața de 70 mp este cuprinsă între 70.000 euro și 100.000 euro. Diferența dintre cele două sume reprezintă nivelul de îmbunătățiri, dar și zona amplasării locuinței.

Ce se întâmplă dacă alegi o sumă asigurată mai mare sau mai mică decat valoarea de piață sau reală a locuinței?

Dacă alegi o valoare mai mare a sumei asigurate decat cea reală, locuința va fi supraasigurată, iar în caz de daună vei primi doar valoarea din raportul realizat de evaluator;

Dacă alegi o valoare mai mică a sumei asigurate decât cea reală, locuința va fi subasigurată, iar în caz de daună vei fi depăgubit proporțional cu prima de asigurare plătită. –  de exemplu, dacă pentru un apartament de 3 camere a cărui valoare este de 70.000 de Euro iți închei asigurarea la o sumă asigurată de 35.000 de Euro, în cazul unei daune parțiale de 5.000 euro ai primi doar 2.500 Euro.

Asigurători

Piața de asigurători este vastă, iar tu poți alege pachetul care ți se potrivește cel mai bine conform cerințelor tale. Printre asigurători amintim de Generali, Grawe, Uniqa, Omniasig, Eurolife, Allianz Țiriac, Asirom, Signal Iduna, iar aceștia îți pun la dispoziție numeroase clauze menite să vină în sprijinul protejării casei tale.

Buget

Când vine vorba de suma de bani pe care ești dispus să o investești pentru asigurarea locuinței, te aștepți să nu fie o sumă echivalentă cu cheltuiala reparației unei daune. Exact așa și este.

Asigurarea obligatorie are prețul standard

  • 20 euro – Tip A – construcțiile care au structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic
  • 10 euro – Tip B – construcțiile care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic

Asigurarea facultativă – prețul este influențat de mai multe criterii ( suma asigurată, acoperirile alese, structura de rezistență, numărul de camere, anul construcției, dar și metoda de plată, care poate fi integrală, semestrială și trimestrială)

Astfel, putem simula o situație concretă:

  • Ana și Andrei au un apartament cu trei camere în București cu o suprafață utilă de 70 mp2 .
  • Aceștia afirmă că apartamentul lor valorează în jur de 70.000 euro, iar împreună cu Maria, broker-ul lor de asigurări aleg ca această sumă să fie suma asigurată pentru asigurarea facultativă.
  • Primele de asigurare se situează între 70 și 120 euro. Cei doi aleg un asigurător al cărui preț este 80 euro cu toate clauzele necesare apartamentului la care se adaugă și asigurarea obligatorie de 20 euro.
  • Aceștia sunt bucuroși că suma de 500 lei pe 12 luni este o sumă potrivită, având în vedere că înainte să își încheie asigurarea vecinii lor au avut o spargere de țeavă care le-a afectat parchetul și o parte din mobila de bucătărie, iar înlocuirea acestora și reparația conductei depășind suma de 2000 lei.

Mai concret, alege o poliță facultativă pentru locuință luând în considerare ce clauze sunt potrivite pentru casa sau apartamentul tău, dar și alegând o sumă asigurată corectă.

Te incurajăm să te gândești la situații concrete ce țin de locuință care ți s-au întâmplat ție sau celor din jurul tău și împreună cu un specialist cu siguranță vei știi să alegi cea mai bună variantă.

Alege să închei asigurarea facultativă potrivită locuinței tale și descoperă beneficiile acesteia aici.

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.