Cum dispar izvoarele termale din stațiunea Băile Herculane

>

Nicolae SILADE

Despre cazul izvoarelor secate de la Băile Herculane (Izvorul de ochi și Izvorului de stomac), am scris în Ziarul Actualitatea nr. 1381. Pe scurt, este vorba că exact în momentul în care Mihan Ilie a executat adâncirea forajului existent din curtea interioară a Băilor Venera (pentru a avea apă la ștrandul său), Izvorul de Ochi (Neptun III) s-a oprit brusc, iar Izvorul de Stomac (Neptun II) și izvorul de la Bazinul Venera 2 au slăbit foarte mult.

Am solicitat atunci un răspuns de la ANRM și promiteam să revenim după ce îl vom primi. Iată, pe scurt, ce ne-a răspuns Adriana Petcu, președinte ANRMPSG:

„Cu ocazia deplasării la Băile Herculane, reprezentantul IZRM Caransebeș a constatat că se confirmă faptul că izvorul Neptun III (cură externă, boli de ochi) și izvorul Neptun II (cură internă, boli de stomac) au secat (s.n.).

În baza informațiilor și datelor tehnice deținute în prezent, nu poate fi stabilită o legătură de cauzalitate directă între adâncirea forajului și reducerea debitelor izvoarelor.

Întrucât izvoarele respective sunt situate pe partea opusă a albiei râului Cerna, pe versantul muntelui, la o altitudine mult mai mare decât amplasamentul forajului Băile Venera, este puțin probabilă interferența acestora cu apa din forajul a cărui execuție a fost verificată (s.n.), precum și pe fondul secetei severe înregistrate în ultimii ani, se poate presupune că secarea celor două izvoare să se fi produs pe fondul secetei prelungite din această vară (s.n.) precum și din ultimii ani și/sau a unei posibile colmatări a acestora, debitele lor anterioare în activitate fiind foarte mici, respectiv între 0,02 – 0,18 l/s în cazul izvorului Neptun III și între 0,046 – 0,064 l/s în cazul izvorului Neptun II”.

Adevărul este că seceta prelungită a trecut, însă cele două izvoare nu și-au mai revenit.

În continuare, Adriana Petcu, președinta ANRMPSG, precizează:

„Urmare a execuției lucrărilor de forare, la metrul 102, forajul a erupt artezian, cu debit mare și o temperatură de 49 grade Celsius, prezentând caracteristicile unei ape geotermale (s.n.).

♦ Reprezentantul IZRM Caransebeș s-a deplasat la Băile Venera, locul de execuție a forajului, unde a constatat cele prezentate și a notificat beneficiarul asupra nerespectării prevederilor din actele de reglementare potrivit cărora, în cazul în care apa prezintă proprietăți terapeutice/geotermale, forajul va putea fi exploatat numai în condițiile impuse de Legea minelor nr. 85/2003 cu modificările ulterioare. Adresa de notificare a fost înregistrată cu nr. 289/26.08.2024 și dispune proprietarului investiției obligația de a asigura forajul, închiderea și cimentarea lui, fără drept de folosință.

♦ Acestuia i s-a adus la cunoștință faptul că, în cazul în care nu respectă cele notificate în scris, vor fi întreprinse demersurile necesare către instituțiile abilitate ale statului, prin sesizarea acestora privind nerespectarea prevederilor legale referitoare la exploatarea resurselor minerale, fără permis sau licență (s.n.).

Urmare acestor constatări și dispuneri de măsuri, la nivelul ANRMPSG s-au întreprins următoarele demersuri:

♦ s-au notificat emitenții actelor de reglementare ce au stat la baza emiterii avizului ANRMPSG, în vederea verificării respectării condițiilor impuse prin acestea;

♦ a fost sesizată Garda Județeană de Mediu Caraș-Severin pentru efectuarea unui control cu privire la respectarea prevederilor legale incidente;

♦ s-a formulat sesizarea instituțiilor în drept pentru cercetarea și aplicarea sancțiunilor (s.n.) pentru încălcarea prevederilor Legii minelor 85/2003, privind executarea de activități miniere fără permis sau licență (s.n.), fapt ce constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă”.

Cu toate acestea, deși au trecut mai bine de 5 luni de la „eveniment”, nu au fost luate nici un fel de măsuri.

Mai mult decât atât, deși proprietarul investiției a fost notificat de către reprezentantul IZRM Caransebeș că are obligația de a asigura forajul, de a-l închide și de a-l cimenta, fără drept de folosință, apa geotermală curge fără oprire și cu debit mare, la o temperatură de 49 grade Celsius, în bazinul Ștrandului de la Băile Venera, cu vărsare în râul Cerna.

Deci exploatarea resurselor minerale fără permis sau licență continuă. Și, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și nimeni nu răspunde pentru nimic, a apărut în imediata apropiere o conductă neagră din plastic prin care apa geotermală rezultată din forajul de la Băile Venera ajunge la Hotelul Cerna, aflat în apropiere.

Cum rămâne deci cu nerespectarea prevederilor legale referitoare la exploatarea resurselor minerale, fără permis sau licență?


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.