Cum ar putea arăta orașele dacă am avea primarii potriviți. Exemplul celei mai „murdare” localități din Belgia, Mechelen

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Duminică, 9 iunie, au fost aleși cei 33 de europarlamentari, care vor pleca la Bruxelles.

Pro Tv a prezentat recent un nou episod al campaniei „E.U. YES la Vot.” în care a ilustrat modul în care ar putea arăta localitățile noastre, dacă am avea primari potriviți.

În anii 2000, Mechelen, situat la doar 30 de kilometri de Bruxelles, era considerat cel mai murdar oraș din Belgia, cu o rată a criminalității ridicată și fără viitor.

Astăzi, orașul este un model de succes datorită primarului, votat cel mai bun primar din lume în 2016, pentru integrare.

Primarul Bart Somers, ales în 2000, a transformat orașul într-o poveste de succes. Mechelen a primit titlul de cel mai curat oraș, în 2019, iar edilul de cel mai bun primar din lume, pentru integrare, în 2016.

Prioritățile sale au fost de la început curățenia și siguranța. A luat măsuri neconvenționale, cum ar fi confiscarea mașinilor celor care conduceau iresponsabil.

A instalat containere de sticlă în centrul orașului pentru a expune public deșeurile colectate zilnic. Pentru a combate criminalitatea, Bart Somers a introdus 240 de camere de supraveghere în tot orașul.

Rata criminalității a scăzut cu 70 la sută, în ultimii 15 ani. A renovat clădirile istorice și a rezolvat problema utilităților în oraș, cu bani europeni. Primăria impune reguli stricte pentru construcții, dar lasă loc inovării.

În Mechelen, există mai multe biserici abandonate, iar edilul a aprobat ca o fostă biserică franciscană să fie transformată în hotel de lux. Este hotelul unde cântărețul Stromae a ales să-și organizeze petrecerea de nuntă.

Primarul a renovat locuințele sociale cu 300 de milioane de euro, astfel încât acum nu se deosebesc de celelalte din oraș. Nu există separare între cartiere, în funcție de venituri.

Regulile impun ca 20% din locuințe să fie pentru persoanele cu venituri mici, mai ales că prețurile la locuințe au explodat în ultimii ani.

Primăria a transformat 12 hectare de terenuri abandonate în grădini comunitare și parcuri noi în Mechelen, demolând gardurile pentru a crea spații verzi deschise și accesibile.

A fost redus cu un sfert personalul din administrația locală, banii economisiți din salarii fiind redirecționați către investiții. Digitalizarea este peste tot.

La sediul primăriei nu există niciun portar, cetățenii înregistrându-se electronic. Cu 120 de milioane de euro, fonduri europene și locale, s-a construit, într-un an, o centură ocolitoare.

Iar cu 20 de milioane de euro s-au dezvoltat peste 40 de kilometri de noi piste pentru biciclete. Cu 169 de milioane de euro s-a renovat gara centrală, de unde locuitorii fac 20 de minute, cu trenul, până în Bruxelles.

Mechelen are acum o economie puternică, atrăgând firme de biotehnologie și IT. Într-un oraș cu 90.000 de locuitori, sunt 45.000 de locuri de muncă.

Orașul ar putea fi un exemplu și pentru localitățile din România, dacă am avea primarii potriviți.

  Carmen Camelia BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.