Cum a ajuns să se desființeze șahul de elită lugojean

>

În 2022 s-au împlinit 20 de ani de la înființarea C.S.M Lugoj, la inițiativa profesorului Dorin Jitaru, profesorului Francisc Boldea și a domnului Gheorghe Bologa, care nu au fost invitați la lansarea cărții despre istoria șahului lugojan a doamnei profesor Ligia Jicman, o carte excepțională, cu multe fotografii, care parcă vorbesc despre frumusețea jocului minții, jocul de șah.

Au fost însă prezenți parlamentarul Ovidiu Ganț, prof. Pius Brânzeu, familia Pichler, Luminița Wallner, familia Ghișe, prof. dr. C.-T. Stan și Henrieta Szabo. Au fost amintiți I. Drinca, Constantin Raina, Adolf Pichler și Ionel Linția, cu partide celebre, activități competiționale de pe vremuri. În urma rezultatelor bune ale tinerilor șahiști V. Popa și E. Domanyek, șahul a fost primit în familia C.S.M. Lugoj.

Prima echipă masculină din Lugoj care s-a prezentat la Campionatul Național în Divizia B a fost formată din L. Leucuș, I. Uță, T. Galantai, R. Râșcă, R. Lozneanu, N. Simionescu și juniorul A. Săvulescu. Cu ajutorul dnei profesoare univ. Pia Brânzeu, care ni l-a recomandat pe antrenorul emerit prof. S. Neamțu, pentru formarea unei echipe puternice au fost legitimați L. Jicman, A. Bach și juniorul I. Lolici. În anul 2008, cu ajutorul acestei echipe, ne-am calificat în Diviza A.

Am promovat șahul prin organizarea de concursuri și olimpiade școlare, colaborând cu profesori de sport. La acestea s-au evidențiat E. Ilișoi, locul I pe județ, M. Hodi, locul II pe județ, R. Stan, locul IV pe județ și alții, dar cel mai important rezultat al antrenorului C.S.M. Lugoj, E. Domanyek, este locul III la Blitz, obținut de Alexandru Raul Ichimaș, în Campionatul Național Individual de juniori.

Împreună cu prof. S. Neamțu și L. Jigman, am legitimat noi jucători pentru Campionatul Național pe echipe, masculin, Divizia A, ținut la Sărata Monteoru: A. Mușat, T. Balla, A. Bach, E. Domanyek, C. Târziu, C. Zaharia și D. Țăruș, unde am ocupat prima poziție. Echipa a fost condusă de E. Domanyek, calificându-se în SuperLiga Națională. În anul următor, 2010, am participat din nou cu echipa formată din I. Jianu, I. Balog, T. Balla, A. Bach, S. Neamțu, E. Domanyek și juniorul M. Chiriță și ne-am clasat pe un onorabil loc 7. Menționez că în carte E. Domanyek figurează că a jucat doar în Diviza A, în ciuda faptului că a participat la două partide decisive, învingând reprezentantul C.S. Iași, M. I. Ungureanu, și pe cel al C.S. Techirghiol, V. Receanu, aducând victoria echipei.

Unul dintre rezultatele remarcabile din activitatea clubului de șah lugojean este calificarea în finala națională, la individual, a lui E. Domanyek, între primii 12, visul tuturor șahiștilor, și calificarea în finala națională, la individual, seniori, a lui S. Neamțu și E. Domanyek, între primii 32.

Am făcut, în timp, cereri repetate către autoritățile locale pentru a ni se atribui o sală de șah, dar nu am primit niciun răspuns. Astfel, pentru a ne continua activitatea, am colaborat cu Școlile Nr. 1, Nr. 2, Nr. 3, Nr. 4 și Nr. 5, Casa Armatei, cele două licee, „Coriolan Brediceanu” și „Iulia Hasdeu”, Clublul Elevilor, Căminul de Bătrâni și Casa Pensionarilor, cărora le mulțumim mult de tot pentru sprijinul acordat.

Am organizat simultane de șah la Grădina de Vară Dacia, cu S. Neamțu și M.M.I R. Szuhanek, și la C.N. Coriolan Brediceanu”, cu S. Neamțu, L. Jigman și E. Domanyek. Pentru promovarea șahului în Lugoj, i-am invitat pe prof. univ. Pia Brânzeu și pe prof. Victor Neumann la cele două licee mai sus menționate.

Am organizat concursuri de șah cu fiecare ocazie, iar în zilele de 15 August, „Cupa Lugojului”, invitând câte un șahist din orașele înfrățite, C. Damir și S. Hornacsek.

Am participat la mai multe concursuri cu elevii noștri, la Botoșani, Giarmata-Vii, Timișoara și Reșița. Mulțumim profesorilor G. Mustață, D. Pascaru, E. Rădoi, M. Anghel, M. Jivănescu, M. Popescu, N. Popescu, T. Corthner și dlui M. Vida, precum și sponsorilor: Gheorghe Oniga, Horst Wallner, Claudiu Sorinka, D. Știucă, H. Feil, Nicu Badina, Francisc Lango, Dumitru Țicle, fam. Otescu, Mondial Lugoj și mulți alții.

Între timp, s-a format și o echipă feminină, condusă de L. Jicman, care a activat în SuperLiga Națională, aspect mai detaliat în carte.

Au activat la Lugoj, înainte de formarea clubului, și au plecat: G. Schwartz, I. Marasescu, I. Biriescu, M. Appletauer, O. Ellinger, I. Fărcaș, E. Takaci și alții.

După plecarea lui E. Domanyek, a fost numită antrenoare dna profesoară L. Jicman, care a format o echipă din actuali și foști campioni naționali, echipă puternică, cu speranțe de medalie la SuperLiga Națională.

„Săgeata albastră” a pornit foarte puternic în Campionatul Național la masculin, învingând surprinzător echipele timișorene „Medicina” și A.M. Luxten, pretendente la titlu. Dintr-o greșeală impardonabilă însă, echipa câștigătoare a fost schimbată și Lugojul a pierdut cu S.C. Otopeni, Apa Nova București și încă o echipă, clasându-se tot pe locul 7.

Astfel „Săgeata Albastră”, echipa masculină a Lugojului, a fost trasă pe linia moartă și desființată.

În anul următor, echipa feminină s-a clasat pe ultimul loc în SuperLigă, fiind desființată și ea.

Așa s-a desființat șahul de elită lugojan.

Ernestin-Iosif DOMANYEK

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.