În maximum trei săptămâni, până la jumătatea lui august, prim-divizionarele din voleiul feminin românesc dau startul pregătirii sezonului 2019-2020. Evident, în proporţie de 90 % cu loturile conturate, luna septembrie fiind afectată jocurilor şi turneelor amicale, de omogenizare a garniturilor. Asta deoarece apar, ca de obicei, schimbări în majoritatea echipelor, în funcţie de obiective şi posibilităţi financiare.
Deşi, faţă de anii trecuţi, transferurile sunt mai numeroase, ele se desfăşoară departe de sursele de informare, concurenţa fiind destul de mare în condiţiile în care numărul de team-uri ce se vor alinia în A 1 va creşte. S-au înscris la această oră în competiţie toate cele douăsprezece grupări sportive, dar noutăţi spectaculoase n-au anunţat, deocamdată, decât C.S.M. Tâgovişte, Dinamo Bucureşti şi C.S.U. Belor Galaţi. Toate trei cu noi tehnicieni pe bancă (Dragan Nesic, Stevan Ljubisic şi Bogdan Paul), care au mutat în peste 50 % din lotul sezonului trecut. Timp mai este însă, iar previziuni interesante se îndreaptă spre Ştiinţa Bacău, trupă care anunţă un buget record pentru 2019-2020 şi mişcări de valoare. La fel campioana Blaj, care caută al cincilea titlu naţional şi este calificată direct în grupele Champions League. Vicecampioana C.S.M. Bucureşti pare într-un relativ stand-by, după ce clubului, beneficiar al unui buget de 16 milioane de euro în sezonul trecut, i s-a redus subvenţia cu 30 %. Desigur, e vorba de întregul club, subvenţionat peste 95 % din fonduri publice, care nu a obţinut niciun titlu la sporturile de echipă (dintre care voleiul feminin a beneficiat de circa 2,5 milioane de euro, dar va rămâne cu 1,75 !!).
În zona cu pretenţii medii, Piteştiul, Clujul şi Medgidia au obţinut câteva semnături interesante, în timp ce Tg.Mureş şi Rapid nu au făcut vreun anunţ oficial.
CSM Lugoj – volei păşeşte în al zecelea an de primă ligă cu echipa calificată în premieră în competiţiile continentale şi obligaţia de a onora cum se cuvine un deceniu de prezenţă la un nivel remarcabil în voleiul românesc şi nu doar. Iar prima veste din tabăra lugojeană este, pentru mulţi, şi cea mai aşteptată: căpitanul echipei şi liderul ei de valoare, Diana Balintoni, continuă şi în sezonul viitor. Una dintre cele mai galonate voleibaliste din România, coordonator şi în echipa reprezentativă a României, va purta în continuare tricoul cu numărul 4 alături de:
Coordonatori: Bianca Albăstroiu (1998), secondanta căpitanului şi în sezonul trecut.
Libero: Revine Adriana Popa (Rotaru) (1994), la momentul întreruperii sportiva fiind componentă a echipei naţionale a României.
Universal: Alexandra Cauc (1998). Poate fi utilizată şi pe post de extremă.
Centru: Andreea Petra (1993) – reînnoire de contract, Daiana Roman (1998) şi reapare în lot căpitanul din anii trecuţi, simbol al echipei, Ionela Canea (1986).
Extreme: Din nou în echipă una din sportivele lugojence de bază pe acest post în sezoanele trecute – Laura Petria (Lungu) (1985).
Componentele Clubului Sportiv Şcolar Lugoj Georgiana Popa (2003) – extremă, Patricia Bărbulescu (2003) – libero şi Andra Badiu Savu (2004) – centru vor avea în acest sezon, în condiţiile reînnoirii dublei legitimări C.S.Ş. – C.S.M. Lugoj, şansa de a evolua mai mult în prima ligă, acolo unde au debutat deja.
Două posturi foarte important de rezolvat în perioada imediat următoare în lotul condus de cuplul de antrenori Ugljesa Segrt (37 ani), Dragan Grbic (34 ani) şi Vasile Canea (37 ani) sunt cel principal de universal, plus unul de extremă. Pentru ambele se caută sportive mature, cu experienţă şi este de aşteptat ca ambele soluţii să fie din afara graniţelor ţării. În sezonul trecut acestea au fost asigurate de Nina Kocic (universal) şi Elena Babic/Ivana Dinic (extreme).
După cum observaţi, s-a mers pe încercarea de a constitui un lot alcătuit în cât mai mare parte din sportive autohtone, având în vedere (şi) costurile destul de ridicate presupuse de transferurile internaţionale. Menţionând că, în aceste condiţii, numărul lugojencelor din lot este de opt (lucru de nerealizat în alte colective), sperăm să vă putem oferi veşti bune în zilele ce vin. Reunirea are loc la data de 12 august, sperăm în formulă completă.
Dan H. BRUDIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns