Corul nemulțumiților din Lugoj și-a sporit numărul și intensitatea sonoră. Primarul Buciu le răspunde

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU

– Domnule primar Claudiu Alexandru Buciu, în ultimul timp corul nemulțumiților din Lugoj și-a sporit numărul și intensitatea sonoră. Este adevărat că unii dintre ei interpretează aria calomniei, dar într-o democrație largă, poate chiar lăbărțată cum este cea în care trăim, fiecare cetățean are dreptul la opinie. Există o stare de tensiune în societate și administrația locală ar trebui să găsească modalități de dezamorsare a acestei stări pentru a nu se radicaliza. Venim după o pandemie cu multe restricții, care a  accentuat sentimentul de frustrare al cetățeanului, traversăm o caniculă sufocantă, la orizont a apărut și un al treilea val al pandemiei, viața se scumpește de la o zi la alta, așa că un dialog sincer și continu cu lugojeanul cred că ar fi deosebit de util. Nu putem la nesfârșit să invocăm greaua moștenire. Oamenii vor acțiune, fermitate și continuitate din partea celor care le conduc destinele, pentru că viitorul nu se întâmplă, ci este creat.  Disensiunile ivite în rândurile partidului de guvernământ este ultimul lucru de care societatea mai avea nevoie.

Cum comentați toate acestea?

– Cred că exagerăm interpretând că există o stare de tensiune. Există doar foarte multe așteptări, pe bună dreptate. Multitudinea de probleme nerezolvate de fostele administrații ale Lugojului a generat așteptări majore în toate domeniile. Este firesc să ne dorim totul, cât mai rapid. Însă este de bun simț, dar mai ales responsabil, să deschidem ochii bine, să înțelegem că, din toate problemele pe care le avem, unele sunt prioritare, altele mai pot aștepta până când vor fi rezolvate. Trebuie să înțelegem că problemele a căror rezolvare necesită să fie prioritară presupun o abordare legală, tehnică și economică, pentru a ajunge la rezultatul scontat. Dacă ne apucăm să „facem treabă” după capul nostru, o să readucem Lugojul la stadiul din ultimii 12 ani. Noi nu le știm pe toate și nu vom aborda problemele fundamentale ale Lugojului – cum este problema sistemului de apă-canal – în mod electoral. Nu înțeleg ce legătură au disensiunile dintr-un partid, ivite în mod firesc într-o perioadă de alegeri, cu administrația locală. Noi nu am venit la primărie să facem politică.

– Lugojenii sunt foarte nemulțumiți de faptul că lucrările din centru stagnează. Aprobările recent venite nu puteau fi urgentate? După cum arată șantierul, nici anul viitor lucrările nu vor fi gata. Ce le puteți spune lugojenilor?

– E firesc să fie nemulțumiți. Și eu sunt foarte nemulțumit. Însă, repet, nu voi cheltui niciun leu din buget în scop electoral. Era foarte simplu să lăsăm antreprenorul să continue lucrările și să-l plătim. Ar fi fost toată lumea fericită? Pentru scurt timp. Apoi, tot din banii lugojenilor, ar fi trebuit să spargem tot pentru a reloca țevile de gaz, cablurile de energie electrică, rețelele de apă și canalizare, cablurile de date și pentru a reface branșamentele. Era corect față de lugojeni? Știți, e o vorbă în popor: „un prost aruncă o piatră și zece deștepți se chinuie să o scoată”. Cred că este evident pentru toată lumea că nu doar o investiție din Lugoj este practic o gaură în buget, ci majoritatea investițiilor sunt catastrofale. Ei, rolul nostru nu este să cârpim, să spoim și să furăm ochii alegătorilor, rolul nostru este să lăsăm în urma noastră lucruri bine făcute, de care lugojenii se pot folosi cu încredere și pentru un timp cât mai îndelungat.

Lucrările vor fi gata anul viitor. Deocamdată avem aprobarea celor de la gaz. Urmează să primim și aprobarea celor de la furnizorul de energie electrică. În funcție de condițile puse de acești doi avizatori, vom efectua și lucrările la rețelele de apă-canal, respectiv date.

Nu este vina noastră că fostul primar a dat drumul la lucrări în pragul alegerilor, fără să aibă avize. Solicitarea acestor avize nu este un moft al legii, ci este o obligație firească. Practic, lucrările au fost oprite la solicitarea antreprenorului, în momentul în care a descoperit o conductă de gaz la 20 cm sub nivelul solului, fapt care a blocat lucrările. Apoi s-a descoperit că nu existau avize legal emise. Astfel s-a ajuns în această situație. În mod legal, lucrările nu trebuiau demarate decât după ce ar fi fost eliberate în mod legal toate avizele.

– Oamenii se plâng că nu se mai țin audiențe cu publicul în primărie. De asemenea, conferințele de presă sunt foarte rare. Nu sunteți văzut de cetățeni în oraș și asta alimentează acuzația că stați mai mult în Germania decât în Lugoj.

– După cum bine știm, în pandemie nu se țin audiențe. Cu toate acestea, ușa primarului este deschisă permanent, la propriu. Subliniez, eu lucrez cu ușa deschisă. Orice funcționar sau orice cetățean care vine la birou poate intra oricând. Conferințele de presă sunt, într-adevăr, rare. În ciuda prezenței mediatice intense din perioada alegerilor, în prezent am neglijat acest aspect, nu este obiectivul nostru să ne facem ima-gine. Trebuie însă să comunicăm mai mult. Din păcate, suntem încă în etapa în care încercăm să așezăm lucrurile, în etapa în care descoperim realități care ne-au fost ascunse de funcționarii din primărie. Proiectele noastre merg înainte, însă, deocamdată, nu se văd progresele pentru că ele sunt în faza birocratică, în care construim strategii, derulăm proceduri legale, întocmim documentații specifice. Da, este posibil să nu fiu văzut în oraș. Vin la birou între 6:00 și 6:30 și plec seara târziu. Merg pe jos sau cu bicileta, rareori cu mașina. E adevărat, uneori, la sfârșit de săptămână, zbor în Germania, la familie, de  vineri de la prânz, până duminică dimineața. Duminică după prânz mă găsiți în primărie. Este greu, dar este dreptul meu să-mi văd familia. Din toamna anului viitor însă, familia va reveni în țară.

– Starea drumurilor este foarte proastă. Gropile rămase în urma unor lucrări tronează de luni de zile pe carosabil. De ce nu se asfaltează imediat după o intervenție în carosabil?

– Așa este, starea drumurilor este foarte proastă. După ce fosta administrație a cheltuit 25 milioane de euro în 12 ani pe asfalt, starea drumurilor este în continuare foarte proastă. În prezent, persoanele care intervin în carosabil, spre exemplu, pentru a realiza un branșament, au obligația să refacă zona pe care s-a intervenit. De multe ori aceste reparații sunt de proastă calitate. Urmărim aceste lucrări și îi somăm să le refacă. Pe de altă parte, este în curs de elaborare un nou regulament prin care se va stabili că aceste reparații se vor face de către municipalitate, pe costul solicitanților.

Când va fi demarat un mare proiect în oraș?

– Proiectele mari au demarat deja, așa cum v-am mai spus. Cine își imaginează că azi „demarează” și mâine se vede pe teren asta, înseamnă că nu are habar de cum se construiește ceva. Prioritatea noastră este infrastructura de apă-canal. Apoi investițiile în infrastructura destinată educației, infrastructura destinată sănătății și în mobilitatea urbană. Pentru partea de apă-canal, am alocat sumele necesare întocmirii unei analize generale la nivelul municipiului, care să certifice ce avem și care este starea actuală a infrastructurii. Un alt obiectiv al acestei analize este acela de a stabili care sunt nevoile reale actuale și cele din următorii 50 de ani. În concluzie, analiza ne va spune în ce va trebui să investim pentru a avea o infrastructură eficientă, funcțională și corect calibrată pentru următorii 50 de ani. În paralel, am început să facem achiziții în vederea dotării cu utilaje și echipamente a societății care administrează această infrastructură. Am demarat achiziția de noi pompe pentru stația de epurare și pentru uzinele de apă. Vom achiziționa contoare noi cu citire la distanță pentru a realiza, cu prioritate, branșarea tuturor blocurilor la noua rețea de apă. În ceea ce privește infrastructura destinată educației, suntem în curs de întocmire a documentațiilor pentru eficientizarea energetică și renovarea clădirilor ce deservesc liceele Brediceanu, Hașdeu și Braniște, școlile generale Anișoara Odeanu, Eftimie Murgu, precum și pentru grădinița din cartierul I.C. Drăgan. Tot astfel, fosta școală generală numărul 1 va intra în renovare totală, urmând să fie transformată în grădiniță și creșă. Cu privire la infrastructura destinată sănătății, suntem în faza finală de avizare a Studiului de Fezabilitate pentru construcția unui spital nou. În paralel însă, am obținut o finanțare de 5,3 milioane de euro pentru dotarea spitalului cu aparatură ultramodernă, pentru refacerea instalațiilor de oxigen și pentru înlocuirea tuturor paturilor. Din bugetul local vom reabilita și dota integral sălile de nașteri din cadrul spitalului și vom achiziționa un echipament de ultimă generație pentru investigații necesare secției de gastroenterologie (videogastroscop și videocolonoscop). Tot pentru dotarea spitalului am demarat discuții cu Ministerul Sănătății în vederea finanțării achiziției unui echipament RMN. Sunt multe de spus. Lucrăm, cum s-ar spune, pe mai multe paliere pentru a nu neglija nicio nevoie fundamentală a comunității.

– Despre ștrand nici nu mai am curaj să pun întrebări. Am înțeles că nu se găsesc experți care să facă o evaluare a pagubelor, ori treaba primăriei este să îi găsească. Până când vom fi nevoiți să mergem în alte orașe ca să ne scăldăm?

– Este o problemă extrem de delicată. Am decis să construim un bazin didactic în zona fostului Hipodrom, pentru că, sincer, nu putem estima cât vor dura lucrările de remediere a defecțiunilor la zona de agrement existentă. Cu privire la actualul ștrand, vorbind de bazinele exterioare și de acel „râu”, avem această problemă a identificării unor experți care să evalueze ce avem de făcut acolo pentru ca lucrurile să devină funcționale. Am adus la fața locului mai mulți profesori universitari, specialiști în domeniu, toți s-au luat cu mâinile de cap.

Vom demara din nou procedurile de achiziție publică, sperând că va veni cineva să facă această expertiză multidisciplinară. Această expertiză ne va spune de ce nu merg lucrurile acolo, de ce sunt arse 75% din pompe și ce trebuie să facem pentru a funcționa mai departe. Este foarte probabil să deschidem porțile ștrandului în luna august, pentru ca lugojenii să vadă în ce stadiu este după doi ani de funcționare și asta nu la capacitate maximă. Adevărul nu poate fi ascuns. Lugojenii trebuie să vadă cu ochii lor pe ce li s-au cheltuit banii.

Noi nu ne permitem să risipim banii lugojenilor după bunul plac. Dacă fosta administrație le știa pe toate, noi suntem conștienți că nu ne pricepem la toate și de aceea apelăm la specialiști.

Ziarul ACTUALITATEA vă mulțumește pentru amabilitatea cu care ați răspuns invitației de a participa la un interviu fără filtru!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.