Corporaţia Meseriaşilor din Lugoj, continuatoare de vechi tradiţii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Meseriaşii din Lugoj, calfe şi zidari, politicieni şi presari, imitaţii de politicieni (unii dintre ei) şi de alte îndeletniciri, se ambiţionează de nişte ani buni, de când s-au constituit în Corporaţia Meseriaşilor (se pare unică în ţară) – şi bine fac – să păstreze unele din vechile tradiţii ale breslaşilor lugojeni.

Prin strădania lor, în colaborare cu autorităţile locale, au reuşit să reînvie Ruga lugojeană, ca să amintesc numai una dintre ele. O altă veche tradiţie o reprezintă şi întâlnirea care are loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

Aceasta a avut loc joi, 15 decembrie 2016, la cochetul şi primitorul restaurant, cu un personal excepţional pregătit, ce mai? nişte adevăraţi meseriaşi (profesionişti), Gastahaus, care, de vreo şase ani, este gazda acestor întâlniri (înaintaşii lor se întruneau la „Dacia”. Aşa au făcut-o şi urmaşii lor, dar „Dacia” nu mai este „Dacia”, ci un cazinou şi farmacie)

La eveniment au participat, evident, meseriaşii corporaţiei, condusă cu multă pricepere, pasiune şi dăruire de „tânărul” Vasile Belinţan, primarul tuturor lugojenilor, Francisc Boldea, deputatul Sorin Stragea, consilieri locali de culoare trandafirie, dar şi un (in)dependent de… culoarea Martinescului, adică tot de culoare „independentă”.

Evenimentul a fost deschis de Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşior din Lugoj, care, în debutul alocuţiunii sale, a prezentat scuzele P. On. Ioan Cerbu, protopop de Lugoj şi ale preotului Cristian Cerbu, care de fiecare dată au fost alături de meseriaşi la toate întrunirile lor, mai puţin de această dată, când, din motive obiective, nu au putut participa la eveniment.

„Domnule primar, meseriaşii lugojeni sunt alături de dumneavoastră, de mulţi ani, încă de la primul mandat şi înainte chiar de acesta. Breasla presei a fost alături de noi tot timpul, la sfârşit de an, când făceam noi bilanţul, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada interbelică, atunci când Gheorghe Ţăran era împreună cu meseriaşii. Lugojul a fost întotdeauna un oraş al meseriaşilor, al prietenilor, unguri, nemţi, buchinenţi. Aflându-ne la sfârşit de an, nu pot decât să transmit sărbători fericite şi un călduros La mulţi ani!, atât dumneavoastră cât şi familiilor dumneavoastră!” a spus Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj.

A venit rândul la cuvânt primarului Francisc Boldea, care, pe un ton glumeţ, a muşcat puţin din „mărul otrăvit” Liviu Brânduşoni, care este cel mai înverşunat critic al primarului (cu o brânduşă, fie ea chiar „independentă”, nu se face primăvară, dar nici administraţie, sau dacă vreţi, politică – n.a.).

Aşa cum le-a promis, meseriaşii vor putea folosi chioşcul fostei vămi, de la capătul Podului de Fier, dinspre Brediceanu, unde ei vor putea desface suveniruri confecţionate de ei, dar şi de către copiii din centrele de plasament. Dar nu numai. În încheierea cuvântului său, Francisc Boldea a spus:

„Vă doresc din tot sufletul sărbători fericite dumneavoastră, familiilor dumneavoastră, iar lumina bradului de Crăciun să vă lumineze casa, neamurile, familia şi să vă dea Dumnezeu sănătate şi La mulţi ani!

Repriza de discursuri a fost încheiată de Sorin Stragea, deputat, care şi-a manifestat  aceleaşi gânduri de bine pentru cei prezenţi, dar şi pentru familiile lor.

Meseriaşul, tot meseriaş rămâne! Aceasta nu numai în meseria lui, dar şi în aceea de a oferi surprize, evident din rândul celor plăcute. Aşa s-a întâmplat şi la această întâlnire, când un grup vocal alcătuit din copii ai Şcolii de Arte din Lugoj, dirijat de prof. Katy Strugaru, a oferit un minunat buchet de colinde româneşti, dar şi din repertoriul internaţional, care i-au plăcut şi lui Moş Crăciun, care le-a oferit micuţilor, cadouri.

Socializarea s-a produs la un pahar de vorbă şi o mâncărică. Apropo de meseriaşi. Paharul de vorbă care s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea cunoscătorilor a constat dintr-un coniac de casă, o „vechitură” de vreo zece ani, produs după o reţetă „meseriaşă”, care nu este secretă aşa cum se fălesc „cârnăţarii” din Buchini, cu reţetele lor de cârnaţi şi de alte „porcării”.

Şi pentru că sărbătorile bat la uşă, urăm tuturor meseriaşilor, sănătate, viaţă lungă şi La mulţi ani!

Mircea ANGHEL 

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.