Copilul tău a ajuns la vârsta adolescenței? Iată ce poți face pentru a comunica mai bine cu el!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Indiferent că ești pentru prima oară părinte de adolescent sau ai mai trecut prin această perioadă, știi deja că devine din ce în ce mai complicat să comunici cu copilul tău. Acum vine momentul în care el încearcă să se distanțeze de familie și să își dorească să fie cât mai independent. Toate aceste comportamente îngreunează relațiile dintre voi, cel mic începe să nu îți mai spună tot ce face, iar dacă are o problemă va cere ajutorul prietenilor prima dată, mai ales dacă îi este rușine să îți vorbească.

Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că nu se depărtează de tine și că îl ajuți să înțeleagă mai ușor emoțiile prin care trece.

Iată cum poți îmbunătăți comunicarea dintre tine și copilul tău!

1 Apelează la ședințe de psihoterapie pentru copii

În cadrul acestor ședințe, copilul stabilește o relație de încredere cu terapeutul și ajunge să se simtă liber și să își exprime perspectiva sa despre lume și emoțiile prin care trece. De cele mai multe ori, odată ajuns la vârsta adolescenței va avea instinctul să refuze să meargă, crezând că există o problemă cu el. Tocmai de aceea este indicat să înceapă ședințe de psihoterapie pentru copii specializare precum cele de la Clinica Hope încă de mic. De ce ar trebui să apelezi la astfel de servicii? Pentru că cel mic va trece printr-un proces de explorare și de înțelegere a vârstei la care se află, lucru extrem de util. Încă din copilărie, terapia prin joc îl va ajuta să recunoască, să identifice și să-și exprime verbal emoțiile, având posibilitatea să înțeleagă și să își gestioneze mai bine conflictele și comportamentul. De asemenea, terapia de familie îmbunătățește comunicarea dintre părinți și adolescenți.

2. Oferă-i cât mai multă încredere

Este foarte simplu să îi spui copilului tău „nu”, „nu ai voie”, „nu e bine” și alte lucruri de acest fel, însă ele nu îl vor face decât să își piardă ușor, ușor, încrederea în sine. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îi dai mereu variante. Este important să înțeleagă că deține controlul propriilor acțiuni și că nu îi dirijezi fiecare mișcare, deoarece, la adolescență nu îți va mai lua în considerare sfaturile. Amintește-i constant că ai încredere în el și în deciziile pe care le ia, iar în acest fel va fi mult mai deschis către o comunicare directă cu tine.

3. Comunicați cât mai mult posibil

Este important să nu îți privești de sus copilul și să îi vorbești ca de la un prieten la altul, dar fără să îi dai de înțeles că nu trebuie să te respecte. Comunicarea este fundamentală în educația lui, iar pe acest lucru ar trebui să se bazeze relația voastră. Încearcă să te pui mereu în locul lui, să îi povestești cum vedeai tu lumea când erai la vârsta adolescenței, să îl întrebi despre prieteni sau școală, fără să pară că îl controlezi.

Așadar, ține cont de aceste sfaturi și nu uita că un copil trebuie înțeles și încurajat să își exprime propriile gânduri și sentimente, pentru a avea o relație cât mai bună cu el.

Sursa foto: Pixabay.com/ro

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.