Consulul onorific al Italiei, Niccolo Maso, a făcut prima vizită, în Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În urmă cu ceva timp (dacă memoria nu-mi joacă farse, aceasta s-a întâmplat prin 2014), datorită agravării situației economice din Italia s-a trecut la măsuri drastice, fiind închise 20 de consulate, din întreaga lume.

Deşi Timișoara reprezintă o zonă de importanță strategică datorită numărului mare de cetățeni italieni care au pornit afaceri în zonă, din păcate, s-a aflat pe lista celor 20 de consulate. Lăsând la o parte faptul că în Timişoara trăieşte şi o puternică comunitate de italieni (ca şi în Lugoj, de altfel), este vitală prezența unui consulat italian pentru întărirea relațiilor cu administrația publică locală și pentru gestionarea corespunzătoare a vechilor relaţii dintre cele două ţări.

După ce, nu de mult timp, s-a reînfiinţat Consulatul Italiei la Timişoara, Lugojul a fost primul oraş (evident, după Timişoara) vizitat de dr. Niccolo Maso, consulul onorific al Italiei, şi Enrico Cannata, ataşatul politico-cultural, ambii reprezentând Consulatul Onorific al Italiei la Timişoara. Aceasta s-a întâmplat joi, 12 ianuarie 2017, când cei doi oaspeţi au fost primiţi de primarul Francisc Boldea şi de reprezentanţi ai Biroului de Management, Proiecte şi Programe Internaţionale. Discuţia a fost deschisă de primarul Francisc Boldea, care a făcut un “portret robot” al Lugojului, ţinând să sublinieze că:
“Avem multe proiecte trasnfrontaliere dezvoltate cu oraşe din ţările vecine.

În Lugoj este o comunitate importantă de italieni care au afaceri printre cele 1700 de firme exitente în municipiu. Primăria mai are la dispoziţie o suprafaţă de 30 de hectare de teren, cu utilităţile aduse în zonă, care poate fi pusă la dispoziţia investitorilor şi a celor italieni, în continuarea parcului industrial. În cele ce urmează ne pregătim să modernizăm compartimentele ATI şi chirurgie de la spitalul nostru, care deserveşte 100.000 de oameni din peste 90 de localităţi şi de aceea proiectele comune sunt binevenite. Sperăm ca în timp să putem aloca mai mulţi bani pentru sănătate”.

La rândul său, într-o limbă românească fluentă, presărată cu mici şi insignifiante dezacorduri (nota bene pentru oas-petele italian), simpaticul Niccolo Maso a declarat:
“Lugojul este, după Timişoara, primul oraş pe care l-am vizitat în zona noastră de răspundere ce cuprinde judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Vrem să punem la punct proiecte economice, socio-culturale şi artistice şi ne dorim să construim nişte poduri de colaborare, să lucrăm împreună. Intenţionăm să dezvoltăm în perioada următoare un nou protocol de colaborare cu judeţul Timiş, din punct de vedere turistic, antreprenorial şi medical, iar Lugojul va fi unul dintre oraşele protoganiste. Ne interesează să dezvoltăm proiecte medicale, pentru că avem legături cu doctorii Cliciovan şi Radu, de la spitalul din Lugoj, şi vom încerca să dezvoltăm ceva împreună. Pe de altă parte, firmele italiene au nevoie de forţă de muncă, una calificată, fără de care nu se poate face nimic şi de aceea încercăm să facem ceva în acest sens şi vrem să colaborăm cu Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, unde sperăm să găsim viitori profesionişti”.

În continuarea vizitei, italienii, însoţiţi de dirctorul Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”, Cosmin Gheorghe, prezent şi el la întrevedere, au vizitat colegiul şi au anunţat că intenţionează să revină la Lugoj printr-o serie mai amplă de colaborare.
A fost o întâlnire deosebită, care m-a impresionat prin abordarea directă, sinceră a subiectelor de interes major pentru ambele părţi, lăsând la o parte diplomaţia şi “ipocrizia”, folosită nu de puţine ori de oamenii politici în astfel de situaţii. Suntem convinşi că Niccolo Maso este un om ferm, care se va ţine de cuvânt, urmând ca nu peste mult timp această întâlnire să dea roadele aşteptate.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.