Consonanțe plastice

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Această expoziție deschide poarta unui univers plastic și ne prezintă un artist în prefacerile maturizării. În ansamblul lor lucrările se constituie în refugiu prin imaginar într-o lume spectrală care mai păstrează legătură cu realitatea.

Întâlnim când vederi din perspectivă aeriană, când la suprafață sau cu focalizare, fiecare lucrare având un nivel energetic diferit, exprimat prin reuniune de culori la limita complementarității, adiacenței și clarității.

Registrul de realizare nu e cel obișnuit: el se află între o realitate de proximitate și una cu perspectiva înălțimii. Când cer, când întinderi de ape, cu toate sunt lucrări create cu sinceritate într-o direcție ce se îndreaptă spre autentic, individual și stil propriu.

Punte între un foarte îndepărtat trecut și un prezent incert fiecare lucrare are un tipar ancestral ce rezonează în spectrul cromaticii armonice. În direcția aleasă de artistă pentru evoluție, prezenta expoziție reprezintă o etapă, din parcursul ce se vrea făcut.

Fără iluminări solare, receptăm o călătorie în care unele lucrări au conștiința fragilității existențiale. Lucrările se completează una pe alta, este o lume virtuală prin care artista își caută sensul și identitatea artistică. Adăugarea de relief subacvatic prin ingrediente externe compoziției plastice tradiționale sporește noțiunea de adâncime, profunzime și legătură (chiar dacă îndepărtată) cu realitatea. Artista încearcă să iasă din clișee, folosind o lentilă proprie: regăsirea eului printre semne, suprafețe și culori în reuniune cu perspectiva de altitudine.

În înșiruirea lor, lucrările rescriu momente din cotidianul vieții prezentând ceea ce artista simte și pictează pentru a se descoperi la joncțiunea dintre culoare și metafizic.

Ideea întinderilor de apă vaste și răsfrângerea lor sensibilă în culorile pânzelor exprimă plăcerea imaginației lăsată liberă și induc ideea infinitului ce generează sublim în opoziție cu frumosul.

Pentru artistă, imaginarul își depășește condiția de lume virtuală devenind instrument de explorare și reprezentare a realului.

În ansamblul său expoziția incită și angajează un dialog interior al artistei, având la bază îndoiala creativă. Materializarea creativității lui Sarah Miulescu în lucrările expuse exprimă o viziune transpusă în vederi aeriene ale unor întinderi marine, dimpreună cu relieful și vegetația străfundurilor, amestec de adâncime și orizont în suprafețe largi, greu de mărginit în limitele ramei.

Între adânc și întindere, între aici și îndepărtat privirea modelează dorința de cunoaștere. Alegând ca modalități de exprimare mixajul dintre simțiri și sentimente, imaginile redau limbajul apelor nemărginite, iubirea întinderilor marine, farmecul ingenuu al protoistoriei… Având background verosimil  fără joc de forțe latente, coexistența elementelor fizice și metafizice, obiective și subiective exprimă incertitudinea conștientă a speculației conduse intuitiv către viziuni revizuite despre misiunea și semnificația artei plastice contemporane.

În încheiere se poate afirma că pentru Sarah Miulescu parcursul artistic evoluează coerent într-o direcție la care se întrevăd sensul și consistența ideatică, existând compatibilitate între interiorul spiritual al artistei și exteriorul exprimat pe pânză în lucrări cu intervenții în tehnici mixte.

Ion DIACONU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.