Conferința științifică a studenților și doctoranzilor de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din Oradea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La împlinirea a 12 lustri de la trecerea la Domnul a lui Silviu Dragomir, un corifeu al istoriografiei românești, Departamentul Istoria Românilor, Universală și Arheologie a Universității de Stat din Moldova și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Chișinău – Oradea (Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din Oradea) organizează, miercuri, 23 februarie a.c., o conferință online a studenților și doctoranzilor de la cele două universități partenere, închinată savantului.

Comitetul de organizare cuprinde nume consacrate ale istoriografiei naționale: conf. univ. dr. Igor ȘAROV (rectorul Universității de Stat din Moldova, fost ministru al Învățământului), prof. univ. dr. habil. Sorin ȘIPOȘ (directorul Centrului de Cercetări Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea – Chișinău), conf. univ. dr. Liliana ROTARU (directorul Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie), prof. univ. dr. habil. Gabriel MOISA (decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – Universitatea din Oradea) și conf. univ. dr. Sergiu MATVEEV (decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova).

Sesiunea de comunicări, moderată de prof. univ. dr. habil. Sorin ȘIPOȘ (directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea) și prof. univ. dr. Ion EREMIA (Universitatea de Stat din Moldova) (prezenți, în septembrie 2021, la Lugoj, la prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”), propune, din partea contribuenților, teme care omagiază personalitatea marelui istoric, reliefând secvențe reprezentative ale preocupările sale de cercetare istoriografică, închinate, în special, Evului Mediu (printr-o prodigioasă activitatea de cercetare a arhivelor naționale și europene) și românilor trăitori în diverse arii geografice și istorice balcanice: Alexandru BEJENARU, Opera științifică a lui Silviu Dragomir; Ion CHEPTENE, Românii din Balcani în opera lui Silviu Dragomir; Anastasia GUȚU, Românii din Balcani în sursele bizantine; Corina TERESCENCO, Românii din Serbia; Antonia SILAGHI, Despre formarea limbii și a poporului român în cercetările istoricului și slavistului P. P. Panaitescu; Andreea GOLOGAN, Românii din Republica Macedonia de Nord, și Maria UNGUR, Imaginea românilor din Balcani în relatările călătorilor străini.

Lugojul este reprezentat de Constantin-T. STAN, doctorand al Universității din Oradea, care va conferenția despre Etimologii toponimice românești în Banatul medieval.

            Dr. drd. Constantin-T. STAN,

membru al Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” –
Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din Oradea

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.