Urmărește-ne pe Telegram și Google News
Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” va găzdui, în perioada 27-29 mai a.c., cea de-a IX-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Clara Peia”, manifestare muzicală organizată de Asociația pentru Cultură Bănățeană, în parteneriat cu instituțiile administrației publice locale, Primăria și Consiliul Local Municipal, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – 2023 (cu o onorantă prezență în boardul său – mezzosoprana de renume internațional Aura Twarowska), Asociația lugojeană „FOA” și Asociația „Cultura Helvetica”. Formatul acestei ediții va fi hibrid (prezență fizică și online), iar ca secțiuni de concurs, pe lângă cele tradiționale – Pian (cu o extensie până la ultima clasă gimnazială) și Muzică de cameră – va figura în regulament, în premieră, și secțiunea Vioară, adresată, de asemenea, întregului ciclu gimnazial.
Directori artistici ai secțiunilor Pian și Vioară sunt doi corifei ai artei interpretative, interpreți cu renume internațional, laureați ai unor importante competiții: Luiza BORAC și Florin PAUL, Cetățean de Onoare al Lugojului.
Oferim cititorilor un remember al primei ediții, desfășurată în 2013. Competiţia inaugurală, inițiată și organizată de subsemnatul, care a dorit să omagieze numele Clarei Peia, o pianistă care a înnobilat viața artistică lugojeană, alături de Orchestra Societății Filarmonice locale și Corul „Ion Vidu” (unde a activat în calitate de corepetitoare), a reunit 45 de concurenţi, copii de vârstă preşcolară şi elevi din ciclul primar, din Timişoara, Caransebeş, Petroşani, Deva, Alba Iulia, Vulcan-Hunedoara, Reşiţa şi Lugoj.
Concursul a fost structurat într-o singură secţiune – pian. Deschiderea festivă a avut loc sâmbătă, 25 mai, la ora 9.30, în Studioul de Concerte „Elisabeta Toth” al Şcolii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” (manager: prof. Petre Madroane), unde, începând cu ora 10, s-a desfăşurat şi concursul.
Duminică, 26 mai, pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj, după festivitatea de premiere a micilor artişti participanţi la ediţia inaugurală a concursului şi desfăşurarea Galei laureaţilor (Marele Premiu și Trofeul de Cristal „Clara Peia” au fost adjudecate de Fabiani Prcsina – „micul Mozart”, cum l-a adulat presa), a avut loc, în premieră, un inedit spectacol muzical.
Sub genericul „Concertul lugojenilor”, o pleiadă de muzicieni lugojeni (elevi, studenţi, profesori, concertişti), aflaţi în ţară sau stabiliţi pe diverse meridiane, s-au reunit în fosta capitală culturală a românilor bănăţeni, într-un simbolic gest prin care au dorit să dăruiască publicului din urbea natală (sau adoptivă) câteva nestemate din literatura muzicală naţională şi universală.
După evoluţia unor elevi ai Şcolii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj (Ioana Borduz, Dalmina Cinghiţă, Iulia Stanca şi Ionuţ Lazăr), au concertat câţiva artişti aflaţi la studiu la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara (Evangheline Asoltanei, Serena Voaideş şi Amalia Ştefania Lina), dar şi studenţi de la Facultatea de Muzică timişoreană (Florin Unc) şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (Alexandru Reisz).
Într-o evoluţie cronologică, melomanii lugojeni au putut interfera spiritual şi cu câţiva dintre eminenţii profesori-interpreţi ai Şcolii „Filaret Barbu” (Dumitru Palagniuc, Adrian Marcovici, Katy-Gianina Strugaru, Raluca Miclăuş, Ramona Bălan, Alexandru Vasiliu şi Lavinia Furdui), iar într-un final apoteotic, cu violonista Cristina Constantin (asist. univ. dr. la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara), Katalin Fekete (profesoară de pian la Şcoala de Muzică „Erkel Ferenc” din Gyula, Ungaria), Oana Unc-Marchand (violoncelistă, membră în Orchestre National de France din Paris) şi Vanda Albotă (nepoata Clarei Peia, cea care patronează Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică).
În cadrul acestei ample manifestări muzicale, Cristina Constantin (vioară), Lavinia Furdui (violă) şi Oana Unc-Marchand (violoncel) au prezentat publicului meloman lugojean trioul Aubade, pentru vioară, violă şi violoncel de George Enescu, un opus dedicat cuplului regal român, Regina Elisabeta şi Regele Carol I, la aniversarea a 30 de ani de căsătorie.
Caracterul omagial al acestui opus (compus în 1899) devine explicit în finalul trioului, când viola intonează Imnul Regal. Trioul Aubade, o perlă a creaţiei enesciene, a fost cântat în primă audiţie absolută la Lugoj, la 109 ani de la interpretarea, tot la Lugoj, în primă audiţie mondială, a variantei pentru vioară şi pian, la puţin timp după apariția piesei la editura pariziană Enoch.
Prof. dr. Constantin-T. STAN,
inițiatorul, coordonatorul și directorul artistic
al Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns