Concert de vioară și orgă „Sunetul Sinagogilor”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Duminică, 22 august 2021, cu începere de la ora 19, la Sinagoga Neologă din Lugoj, str. Cuza Vodă, nr. 10, va avea loc un concert excepțional de vioară și orgă, „Sunetul Sinagogilor”, susținut de Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (orgă). De la ora 16, va avea loc un concert educativ pentru copii.

Evenimentul face parte din proiectul „Sunetul sinagogilor” al Asociaţiei Pantograf, care urmăreşte valorificarea patrimoniului regional și promovarea turismului cultural din zona Banat-Crişana cu ajutorul muzicii.

Marți, 24 august 2021, va urma Sinagoga Neologă „Beit El” din Caransebeș, apoi miercuri, 25 august 2021, în grădina Institutului Cultural Francez Timişoara, va vea loc un concert dedicat Sinagogii Cartierului Fabric din Timişoara.

Ineditul concertului va fi susţinut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de solista Clara Cernat (vioară), pe compoziţii de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, parteneri fiind: Institutul Francez Timisoara – Institut français de Timisoara, Orchestra de Cameră din Toulouse, Comunitatea Evreilor din Lugoj, Comunitatea Evreilor din Caransebeș. Orchestra de Cameră din Toulouse îşi va continua turneul în sinagogile neologe din Arad și Oradea.

Înfiinţată în 1953, având un repertoriu larg şi eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an.

Concertele fac parte din prima ediţie a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot ce se doreşte a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat şi Crişana, pentru a stimula turismul cultural în regiune şi a pune în valoare un patrimoniu inedit. 

Thierry Huillet a susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, Slovenia, Ungaria, Portugalia etc.

Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo.

La doar 15 ani a fost admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, 3 ani mai târziu obținând „1er Prix” – distincția maximă la pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal ale acestei reputate instituții. 

Clara Cernat, violonistă şi violistă, este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări.

Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Clara Cernat a fost discipola lui Ştefan Gheorghiu la Academia de Muzică din Bucureşti, obţinând numeroase premii pentru discipline variate, printre care: premiul I în cadrul Concursurilor Internaţionale „Città di Andria„ şi „J. S. Bach”, premiul al II-lea şi premiului special Mozart la Concursul Internaţional „Kloster Schöntal”.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.