Competiția internațională de ciclism pe șosea, Cupa Max Ausnit, ediția a V-a 2016, şi-a desemnat câștigătorii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cupa Max Ausnit:
Entuziasm, pasiune, viziune, implicare…

Sunt doar câteva dintre calitățile care i-au modelat viața marelui industriaș Max Ausnit. Acestea sunt cuvintele cheie ale competiției cicliste care-i poartă numele. Cupa Max Ausnit a ajuns în acest an la ediția a V-a.

Competiția este organizată în memoria industriaşului româno-american Max Ausnit şi susţinută de familia acestuia, reprezentată la festivitatea de premiere de la Lugoj prin Steven Ausnit, sosit din Statele Unite ale Americii pentru acest eveniment, împreună cu soția sa, Ana, şi nepoata sa, Saskia Salak.

Traseul a fost modificat în prima sa jumătate, păstrând caracteristicile unei “clasice”, cu profil valonat, cățărări scurte, coborâri tehnice și peisaje superbe – pentru cine va avea timp să le admire. 118 km cu 1000 de metri diferență de nivel care au stors adrenalina atât din profesioniști, cât și din amatori.

Sâmbătă, 23 iulie 2016,  la orele 10, s-a dat startul competitorilor Cupei Max Ausnit 2016, competiția, cuprinsă și în calendarul Federației Române de Ciclism, fiind considerată cea mai importantă cursă ciclistă privată pe șosele din întreaga țară.

La start, în Parcarea A&O, au fost prezenți aproape 400 de cicliști, dintre care 356 concurenți s-au înscris online, competitorii fiind din România, Serbia, Ungaria, Austria, Italia, Statele Unite ale Americii și Camerun (ciclistul Paul Tchouala medic rezident la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara).

Cursa a fost filmată cu o dronă și a fost cronometrată cu Foto Finish. Caravana cicliștilor a fost deschisă de o mașină a Poliției, mașini ale organizatorilor și Ambulanța.

Startul real a fost dat la ultima curbă din Coșteiu, când mașina organizatorilor a accelerat și a început cronometrarea cursei.

Anul acesta, organizatorii au mărit limita de timp pentru parcurgerea traseului, la șase ore, dar competitorii fiind cicliști experimentați, dintre cei mai buni profesioniști, l-au terminat sub trei ore.

Traseul a fost următorul: Lugoj, Coșteiu, Țipari, Păru, Balinț, Fădimac, Bara, Lăpușnic, Dobrești, Ohaba Lungă, Cladova, Bethausen, Cliciova, Susani, Sudriaș, Săceni, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia.

La ediția din 2016 a Cupei Max Ausnit:

– A fost lungit traseul cu 20 km (total 118 km) pentru un plus de spectaculozitate;
– A fost mărit fondul de premiere la peste 5500 de euro;
– S-a facut lobby la autorități, pentru ca pe toată lungimea cursei asfaltul să fie impecabil;
– S-a inclus un start tehnic prin municipiul Lugoj, pentru ca publicul să susțină concurenții așa cum merită;
– Au fost instruiți peste 100 de voluntari, aflaţi pe traseu;
– A fost instalat aer condiționat în cortul în care s-a servit masa după cursă;
– A rămas zero lei taxa de înscriere.

”Tot ceea ce se dorește de la participanți este bună-dispoziție și fair-play!”, au declarat organizatorii.

Categorii şi premii:

PROFESIONIȘTI
Locul I Locul II Locul III
Elite masculin 800 € 500 € 300 €
Elite feminin 300 € 200 € 100 €
U23 300 € 200 € 100 €
Juniori Premii în obiecte
AMATORI
Locul I Locul II Locul III
Feminin Open 300 € 200 € 100 €
Masculin 18-29 ani 300 € 200 € 100 €
Masculin 30-39 ani 300 € 200 € 100 €
Masculin 40+ ani 300 € 200 € 100 €

La această competiție a participat, în premieră, un ciclist paralimpic, Teodor Matican, din Craiova, care a concurat pe un traseu de 42 kilometri, cu o tricicletă specială, terminând competiția cu un timp de 2 ore şi 4 minute.

Cea de-a V-a ediţie a Cupei Max Ausnit 2016 a fost câştigată de ciclistul Andrei Nechita – Cycling Team  din Timişoara. El a parcurs traseul de 118 km ai competiției (cu o diferenţă de nivel de  1.000 de metri), într-un timp foarte bun, de 2 ore, 30 minute și 56 secunde, Locul al II-lea pe podium fiind ocupat de Valentin Pleşea, de la H.C. Power Team, iar Locul al III-lea: Marius Petrache, de la C.S.A. Steaua Devron din București.

Categoria Elite Feminin: Locul I – Marike Tache din Budapesta, Ungaria, urmată de două sportive de la C.S. Otopeni: Adriana Szentgyörgyi (Locul al II-lea) şi Miriam Stan, Periș, Ilfov (Locul al III-lea).

La Categoria U23 Elite câștigătorii competiției au fost: Locul I: Emil Duma Tuşnad Cycling Team (Cristian), Locul al II-lea Vlad Dobre (Zărnești) și Locul al III-lea: Andrei-Barbu Nicola.

La Juniori, C.S. Otopeni a ocupat Locul I al podiumului, prin Emanuel Stan, Locul al II-lea: Mihai Băbăiţă (unul dintre cei mai promițători cicliști din România, campion național la 17 ani) – Timișoara (ciclist de performanță la Clubul francez U.C.N.A (U.C. Nantes Atlantique), cu  o bicicletă, la prețul din catalog, de 9.000 euro, participant și la competițiile europene de ciclism pe șosea, pregătindu-se pentru mondialele de la Doha (unde va fi singurul reprezentant al României), iar Locul al III-lea a fost ocupat de către Cristian Bidilici.

O situaţie inedită: la Categoria Feminin Open, Locul I: Monica Serachitopol, de la H.C. Cycling Team din Bucureşti  a scos un timp de 2 ore, 59 minute și 24 secunde, obținând un timp mai bun decât al câştigătoarei Categoriei Elite; Locul al II-lea: Elena Fodor, de la  C.S. Tibiscus din Timişoara, iar Locul al III-lea: Loredana-Corina Butuc, de la H.C. Cycling Team din Constanţa.

La competiția masculină Categoria 18-29 de ani, clasamentul a fost următorul: Locul I: Leasu Daniel (23 ani, din Fieni), H.C. Cycling Team București, Locul al II-lea: Roland Schmidt (24 ani, din Marghita, câștigător al ediției a IV-a 2015), de la Clubul Pro Racers din Satu Mare, Locul al III-lea: Ignat Eugen, de la H.C. Cycling Team Constanța.

La Categoria 30-39 de ani, Locul I:  Marian Frunzeanu, de la H.C. Cycling Powe Team din Ploiești, urmat de  Daniel Anghelache, de la H.C. Cycling Team, din Slănic, Prahova şi Andrei-Cosmin Bidilici.

La Categoria Masculin +40, primul a trecut linia de sosire Ştefan Morcov, urmat de György Borbely şi Daniel Cattapan.

Întâmplări neprevăzute: Ambulanța a acordat primul ajutor unor concurenți accidentați, printre care și Titel Rușinaru din Turnu-Severin, care, chiar înainte de sosire, din cauza unor denivelări ale șoselei, s-a accidentat, casca de protecție i s-a spart, umărul stâng fiindu-i dizlocat din cauza căzăturii, antrenând în acest ”carambol” și pe următorii doi concurenți ce rulau cu viteză în urma sa. De admirat sunt ambiția, curajul și determinarea lui Titel, care a venit cu umărul dizlocat de la locul accidentului (pasarela dinaintea parcării A & O) până la linia de sosire cu bicicleta sa de concurs, unde a fost preluat de ambulanțieri.

După îngrijirile acordate în ambulanța ce se afla chiar la punctul de sosire a concurenților, Titel a relatat pentru Actualitatea, cu un umor demn de invidiat după un astfel de incident,  că ”și-a pus umărul la loc” singur, având la activ peste zece intervenții chirurgicale de-a lungul carierei sale de ciclist profesionist, povestind și că la o cursă pe șosea pe malul Dunării au căzut pietre și stânci peste grupul de cicliști cu care se afla, unii dintre ei rostogolindu-se în Dunăre.

Înainte de premiere, în parcarea din spatele restaurantului, Mihai Stoichescu a oferit un spectacol senzațional, cu acrobații extraordinare cu motocicleta sa de curse, un adevărat spectacol de viteză, cu viraje executate cu o mare precizie și exerciții unice de echilibristică pe una și două roți, extrem de apreciate și aplaudate de către spectatorii prezenți într-un număr mare la acest eveniment.

În final, după acordarea unor premii în valoare de 6.000 de euro, biciclete (o bicicletă a fost acordată ca premiu pentru ”Cel mai bun selfie” unui concurent, care a făcut fotografia în timpul cursei), telefoane mobile şi alte cadouri din partea organizatorilor, au fost apreciate eforturile organizatorilor, Roxana Alexa şi Alex Popa (A.C.S. Ciclism Dumbrăviţa), Gabriel Olariu (A & O) şi ale celor peste o sută de voluntari, eforturi încununate de succes, care au asigurat tot ceea ce a fost nevoie pe traseul competiției, cât și la  A & O, pentru  buna desfăşurare a cursei.

Concurenții, categoric încântați de buna organizare a competiției, au promis că vor participa și la ediția următoare, aceea care se va organiza în anul 2017.

”Felicitări tuturor participanților și simțiți-vă liberi să vă etichetați!”, a fost mesajul lui Steven Ausnit la eveniment.

Felicitări și din partea publicației Actualitatea tuturor: inițiatorilor, concurenților, organizatorilor, voluntarilor, spectatorilor, partenerilor și sponsorilor, reprezentanților media, pentru contribuția deosebită adusă la acest eveniment internațional de mare succes pentru orașul nostru!

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.