Comoară de 500.000 de euro găsită în burta unei balene, pe malul Insulelor Canare

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Cercetătorii au făcut o descoperire uriașă când un analizat cauza morţii unei balene eşuate pe malul unei plaje din Insula Las Palmas. În intestinele animalului, au fost găsite 10 kg de chihlimbar în valoare de 500.000 de euro.

Când un cașalot a ajuns pe malul unei plaje din Insula La Palma, nimeni nu și-a imaginat că o comoară valoroasă ar fi ascunsă în interiorul ei.

Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru Sănătatea Animală și Securitatea Alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle de ce a murit balena.

Bănuind o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. „Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm diametru și cântărind 9,5 kg.

Toată lumea privea când m-am întors la plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era chihlimbarul”, a spus el. Chihlimbarul este o substanță rară, cunoscută adesea sub numele de aur plutitor, care a fost Sfântul Graal al parfumerilor de secole.

Nodul pe care Fernández îl ținea în mână valora aproximativ 500.000 de euro.  Originea chihlimbarului a fost rezolvată doar când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea.

Balenele mănâncă mari cantități de calmar și sepie, dar majoritatea nu pot fi digerate și sunt vărsate. Unele însă rămân și de-a lungul anilor se leagă împreună în intestinele balenei pentru a forma chihlimbarul.

Acesta este uneori excretat, motiv pentru care chihlimbarul se găsește cel mai frecvent plutind în mare. Dar uneori, ca și în cazul balenei din La Palma, crește prea mare, rupând intestinul și ucigând balena.

Institutul caută acum un cumpărător, iar Fernández a spus că speră că fondurile strânse vor merge pentru a ajuta victimele vulcanului care a erupt pe La Palma în 2021, care a provocat daune de peste 800 de milioane de euro și a distrus sute de case și afaceri.

„Legea este diferită în fiecare țară”, a spus Fernández. „În cazul nostru, sper că banii vor merge pe insula La Palma, unde balena a eșuat și a murit”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.